Nagyot javított a magyar kilátásokon az EBRD

Az utóbbi hónapokban súlyosan kiéleződött orosz-ukrán válság még tovább gyengítette a tágabb értelemben vett európai átalakuló térség növekedési kilátásait, a régión belül azonban a közép-európai EU-gazdaságok - különösen Magyarország és Lengyelország - ennek ellenére a vártnál jóval erősebb teljesítményt nyújtanak - áll az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank (EBRD) csütörtökön Londonban ismertetett idei harmadik átfogó előrejelzésében.
MTI-Eco, 2014. szeptember 18. csütörtök, 08:57
Fotó: Reuters

A felzárkózó európai gazdaságok és az egykori szovjet térség reformjainak finanszírozására 1991-ben alapított bank 24 oldalas helyzetértékelésében a magyar és a lengyel gazdaság lendületét nevezi a közép-európai EU-régió elsődleges hajtóerejének.

A pénzintézet az idei első félévi teljesítményadatok alapján jelentősen javította az idei és a jövő évi magyar gazdasági növekedésre adott becslését. Felülvizsgált prognózisa szerint a magyar hazai össztermék (GDP) 2014 egészében 2,8 százalékkal, 2015-ben 2,2 százalékkal nő. Az előző, májusban kiadott EBRD-jelentésben 2014-re még 1,6 százalékos, 2015-re 1,2 százalékos magyar növekedési prognózis szerepelt.

Lengyelországra szóló idei növekedési előrejelzését az EBRD 2,8 százalékról 3 százalékra javította, és jövőre 3,3 százalékos reálnövekedést vár a lengyel gazdaságban.

Az EBRD kiemeli, hogy működési területén belül a magyar gazdaságra adott növekedési becsléseit javította a legnagyobb mértékben, elsősorban az erőteljes exportteljesítmény miatt.

A bank hangsúlyozza ugyanakkor azt is, hogy a magyar gazdaság erős lendületének számos átmeneti hatású tényezője is van. Az EBRD ezek közé sorolta az EU-folyósításokból finanszírozott állami infrastrukturális kiadásokat, a hatósági közműdíj-csökkentéseket, amelyek gyakorlatilag a háztartások javára végrehajtott forrásjuttatásnak felelnek meg, valamint a devizaalapú ingatlanhitel-terhek enyhítését, "amelynek árát viszont a bankok fizetik meg".

Nehéz lesz fenntartani az ütemet

A magyar gazdaság teljesítményére adott prognózisaikat más nagy londoni elemzőházak is javították az utóbbi időben, de - főleg az ukrajnai válság áthúzódó hatásai miatt - jövőre szintén az ideinél lassabb magyar növekedéssel számolnak. A Morgan Stanley globális bankcsoport londoni befektetési részlegének felzárkózó piacokkal foglalkozó közgazdászai legutóbbi felülvizsgált előrejelzésükben közölték, hogy a hazai kereslet élénkülése és a devizahitelesek terheinek enyhítése alapján "könnyen elképzelhetőnek" tartanak akár 3,5 százalékos idei éves GDP-növekedést is a magyar gazdaságban. A cég korábbi előrejelzése még 2,9 százalékos növekedést valószínűsített 2014-re Magyarországon. A Morgan Stanley jövőre 3 százalékos magyar GDP-bővüléssel számol az általa eddig jósolt 2,4 százalék helyett. Elemzők közölték ugyanakkor, hogy véleményük szerint ezt az ütemet nehéz lesz fenntartani 2015 után. A cég ezért 2016-ban 2,3 százalékos egész éves növekedést vár Magyarországon.

A JP Morgan globális pénzügyi szolgáltató csoport londoni közgazdászai legutóbbi felülvizsgált becslésükben közölték, hogy a második negyedévi adatok alapján az eddigi 3 százalékról 3,3 százalékra emelték a magyar gazdaság idei egész évi növekedésére szóló prognózisukat, annak ellenére is, hogy a cég 2014 második felében 3 százalék körüli éves ütemre lassuló növekedéssel számol. A lassulást valószínűsítő prognózisukat a JP Morgan elemzői azzal a véleményükkel indokolták, hogy a "külső ellenszél", ha késleltetve is, de el fogja érni a magyar gazdaságot.

A Bank of America-Merrill Lynch bankcsoport londoni elemzőrészlegének közgazdászai új előrejelzésükben az első félévi erőteljes teljesítmény alapján 3 százalékos magyar GDP-növekedést valószínűsítettek 2014 egészére, de a ház szerint az orosz-ukrán konfliktus ellenszele 2015-ben akár 1 teljes százalékponttal is lassíthatja a magyar gazdasági növekedést.

Ukrajnában súlyos recesszió jön

Csütörtöki prognózisában az EBRD közölte, hogy Ukrajnában az idén súlyos, és jövőre is mély recessziót vár. A bank elemzői 2014-re 9 százalékos, 2015-re további 3 százalékos ukrán GDP-zuhanást jósolnak. Az EBRD az előző, májusi prognózisában 7 százalékos idei visszaesést valószínűsített Ukrajnában. Az eggyel korábbi, januári - idei első - EBRD-előrejelzés még 1,5 százalékos idei növekedéssel számolt az ukrán gazdaságban, vagyis a bank az idén eddig 10,5 százalékponttal rontotta az ukrán gazdaság idei teljesítményére adott becslését.

Az EBRD szerint az orosz gazdaság az idén stagnálni fog, jövőre pedig a szankciók addigra már érződő hatásai miatt enyhe recesszióban lesz. A bank 2015-re 0,2 százalékos orosz gazdasági visszaesést vár. Az orosz gazdaságra adott idei becslés változatlan, a májusi EBRD-előrejelzésben azonban 2015-re még 0,6 százalékos orosz GDP-növekedés szerepelt.

Az új prognózis szerint a bank tevékenységi területének egészében az idén jelentősen, a tavaly mért 2,3 százalékról 1,3 százalékra csökken a növekedési ütem, és jövőre is csak 1,7 százalékig gyorsul vissza. A lassulás fő oka a bank szerint - az euróövezeti fellendülés gyengesége mellett - az ukrajnai válság. Az EBRD hangsúlyozza, hogy 2015 lesz a negyedik olyan év egymás után, amelyben működési térségének átlagos növekedési üteme nem éri el a 3 százalékot.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rw2, 2014.09.18 22:09

@homerosz: Minden bizonnyal meg fogsz döbbenni:
http://www.xe.com/currencycharts/?from=EUR&to=HUF&view=10Y

Azt a trendet vissza lehet követni biza, akár 2005-ig is...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homerosz, 2014.09.18 21:19

brutálisan hülye kell legyen az, aki a forint hanyatlásának, gyengülésének TREND-jét http://kepfeltoltes.hu/140918/trend_www.kepfeltoltes.hu_.png nem tudja értelmezni...

sajnos ez is jól mutatja a szekta szavazóbázisának értelmi színvonalát... az ilyenekkel érdemben még vitázni se lehet... hülyék ahhoz is, hogy felfogják a környezetüket...

a TREND egyértelmű! a szektás csürhe gazdaságpolitikájának egyenes következménye!

a grafikon végén, az a kis lekonyulás, na az az "erősödés"... az átmeneti "erősödés"... hány ilyen volt már a szekta ámokfutása alatt??? és lám csak sikerült rekordgyenge forintot összehozniuk...

az elértéktelenedő forint meg a magyar családok elértéktelenedő jövedelmét jelenti!!!! igen, drágább a benzin a kutakon annál, mintha 265 Ft lenne az euró.... sokkal drágább!!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tever kneif, 2014.09.18 21:17

Kitörhet ketrecéből a forint?
2014. szeptember 18. 16:54
Informacio: portfolio.hu

Ha 311,5 alá kerülnének a jegyzések, azzal kitörne a forint a korábbi sávjából és további erősödés is jöhetne. Ennek egyébként az egyik hajtóereje az lehet, hogy talán a piac egyes szereplői mégis várnak valamit a holnapi S&P felülvizsgálattól - noha a konszenzus szerint nem fognak minket felminősíteni.


- Az igazán nagy lökést persze az S&P holnapi felminősítése adhatná, de erre a többség nem számít.

Velemeny:

ITT AZ IDEJE a felminösitesnek.

Mikor ha nem most ?

- Minden tenyezö ez mellett szol !

- tovabb erösödhet a FORINT

A Forint arfolyama most 20: 28 EUR 311.69
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

666ORDOG666, 2014.09.18 12:30

@SirCrusader: Kedves Don Crusader!
Reméltem, hogy az igazi szabad madarak vezérszárnyasai közül legalább egy dúvad fokozatba sorolható dögkeselyű fog válaszolni.
Szerény személyedre nem emlékszem a régi szép időkből, amikor még piros fehér zöld tollakkal ékeskedtek a napjainkra vezér nélküli, tépett libacsapattá züllesztett szárnyasok.
A kritikád elég szerényre sikeredett.
Idézet: " Nem szólok semmit nem tagadom szép eredmény "
Képes lennél egyet érteni az Ördöggel?
Üdv: az Ördög.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

illiber, 2014.09.18 12:28

.hihetetlenül pörög az unortodox-illiber ...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html