Kik kaszálhatnának a devizahitel-végtörlesztésen?

A képviselők harmada érintett lehet a 180 forintos végtörlesztésben. Közülük az egyik nagy nyertes Gyurcsány Ferenc lehet, de sokat kaszálhat még Tóth József, Kósa Lajos is.
F. Szabó Emese, 2011. szeptember 15. csütörtök, 07:10
Fotó: Napi.hu

Gyurcsány Ferenc határozottan jól jár majd a kormány által kínált 180 forintos végtörlesztési konstrukcióval − derült ki a Napi Gazdaság által áttekintett képviselői vagyonnyilatkozatokból. A volt miniszterelnök összesen 62,2 millió forint hitelt tüntetett fel, amelyet feleségével ingatlanvásárlás céljából vett fel. Gyurcsány − kiindulva abból, hogy átlagosan húsz százalékot nyer az adós a végtörlesztéssel − akár 12,5 millió forintot is kaszálhat az ügyön. (Persze a számolgatás csak játék, hiszen a képviselők egy része az aktuális tartozást, más része pedig a felvett hitel összegét tüntette fel, így nem tudni, pontosan mekkora tényleges tartozásról lehet szó.)

Nem ő szakítana azonban a legnagyobbat: Tóth József, szocialista képviselő ugyanis 66,9 millió forint hiteltartozásról számolt be. Akár ennél is nagyobb lehet azonban Kósa Lajos hitele, Debrecen polgármesterének vagyonnyilatkozata egy kissé zavaros ezen a ponton, szerepel benne egy 23 millió forintos lakáshitel, egy 200 ezer és egy 36 ezer svájci frankos lakásfelújítási hitel mellett. A három hitel együtt mai árfolyamon gigantikus tartozást jelent − sok értelme persze nincs 235 forinttal felszorozni. Mivel nem tudni, mikor vette fel a hiteleket Kósa, s azt sem, hogy mind jelzálogalapú-e − a 200 ezres nagy valószínűséggel az −, csak becsülhető a tartozás. Nagy biztonsággal állítható, hogy a devizaalapú jelzáloghitel-tartozása 50 millió forint felett van.

Rogán Antal 57,8 millió forintot tüntetett fel. Lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy Rogán svájci frank hitelét 2009-ben váltotta át euróalapúra, az akkori árfolyam magasabb volt 250 forintnál, ezért rá nem vonatkozik a kedvezményes végtörlesztés lehetősége. Jelentősebb devizaalapú jelzáloghitellel rendelkezik még Halász János fideszes képviselő és államtitkár, aki nagyságrendileg lőtte be 40 millióra lakáshitelét, és Szólláth Tibor Zoltán szintén fideszes képviselő a maga 34,5 milliójával. Vadai Ágnes szocialista képviselőnek 24 millió, Tasó László fideszes honatyának pedig 23,7 millió forint hitelt érdemes kiváltania 180 forinton. (Rogán Antal sajtósai jelezték, hogy a belváros polgármestere svájci frank hitelét 2009-ben átváltotta euróalapúra, az akkori árfolyam magasabb volt 250 forintnál, ezért rá nem vonatkozik a kedvezményes végtörlesztés lehetősége.)

Húszmillió feletti devizakitettséggel nem sok egyéb honatya rendelkezik. Összesen 130 olyan képviselőt találtunk, akinek vélhetően devizaalapú jelzáloghitele van − több nagyobb tételt a forintlakáshitelek kategóriájába soroltunk. Nem vettük számba a kétmillió forint alatti hiteleket, az autóhiteleket és a lízinget, lombardhitelt sem. Szintén figyelmen kívül hagytuk a diákhiteleseket − az eladósodott jobbikos képviselők jelentős hányada diákhiteles. Ezekkel a korrekciókkal 196, hitellel nem rendelkező képviselő munkálkodik a Kossuth téren, a honatyák harmada pedig érintett lehet a fix árfolyamú végtörlesztésben.

 

Néhány képviselő devizatartozása (millió forint)
NévHitel összegeMegjegyzés
Orbán Viktor20,3
2002-ben vette fel
Kövér László4,0
jövőre lejár
Varga Mihály21,0
jelzáloghitel
Schiffer András5,4vélhetően CHF
Semjén Zsolt3,8vélhetően CHF
Selmeczi Gabriella14,0adóstárs
Pokorni Zoltán13,5vélhetően CHF
Lázár Jánosnincsnagy összegű rövid lejáratú hitele van
Veres Jánosnincs134 millió forint magántartozása van
Matolcsy Györgynincs
Szijjártó Péternincs
Forrás: Napi Gazdaság-gyűjtés

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

alma2011, 2011.09.15 14:29

@rw: "A szocik azt mondták módosító javaslatot adnak be hogy állami vezetők ne vehessék igénybe, a hírek szerint a fidesz frakció támogatja hogy sem állami cégek vezetőe, sem pedig parlamenti képviselők ne vehessék igénybe."

Én még hozzátenném az összes rokonukat is kizárnám a lehetőségből...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.09.15 12:23

@rw: Svájc az ezután is Svájc marad a CHF-el együtt, mivel olyan vagyonkoncentráció van abban a kicsi országban, amely biztos menedéket nyújt a tőkének!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Freee, 2011.09.15 12:09

Ha a frankos hiteleket is a forinthoz hasonló referenciakamat+felár szerint számolnák és mondjuk egy fair 4-5%os kamatfelárat határoznának meg (mint most a forinthitelekre) törvényileg akkor rögtön a jelenlegi 7%ról 4,5%ra esne a svájci hitelek kamata, ami kb 20-30 forintos árfolyamcsökkenésnek felelne meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2011.09.15 12:08

@kozmix:
Ha a tíz évet vesszük figyelembe akkor igazad van. Ellenben szerintem az utóbbi 10 év(de szerintem 100 év sem) árfolyamgörbéje nem ad útmutatást arra hogy mi fog következni egy olyan pénzügyi helyzetben mint a jelenlegi.

Természetesen én sem tudom mi fog történni, és nem is azt mondom hogy majd az átlagosnak mondott 160-as HUF árfolyam alá fog menni majd a CHF. Sokkal inkább azt hogy akár ugyan egy afeletti, de a jelenleginél jóval "humánusabb" (mondjuk 180-200 közötti) szinten stabilizálódhat, de továbbra is alacsony (referenciakamathoz kötött) kamattal! Addigra várhatóan a kockázati felárak is csökkennek. Mindösszesen ezek jelentős THM előnyt biztosíthatnak a HUF hitelekkel szemben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.09.15 11:34

@rw: Az némiképp elentmond az általad leírtaknak, hogy a CHF árfolyam az elmúlt 10 évre visszatekintve nem igazán mutat csökkenő trendet!
Tehát logikusan gondolkodva, menekülni kell belőle ha lehet, a kialakult helyzetben a fedezetszámítással, és a forint alapkamattal lessz gond, de remélem erre is találnak megoldást!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html