BUX
38519

Nagyot lassult a magyar gazdaság - még a két százalék sem jött össze

A magyar GDP 2016 utolsó negyedévében csupán 1,6 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához viszonyítva - adta hírül gyorsbecslését a KSH.

Domokos László, 2017. február 14. kedd, 09:07

A növekedéshez a legnagyobb mértékben a piaci szolgáltatások, valamint a mezőgazdaság járult hozzá. Az ipar teljesítménye csupán stagnált, az építőipar pedig továbbra is mérsékelte a növekedést.

Így 2016 egészében a GDP 2 százalékkal emelkedett. Ráadásul szezonálisan és naptárhatással kiigazítottva még rosszabb a helyzet, így ugyanis csupán 1,8 százalékot mutat a tavalyi tempó.

A tavalyi negyedik negyedévben - a szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint - az előző negyedévhez mérten 0,4 százalékkal bővült a bruttó hazai termék volumene. A szezonálisan és naptárhatással kiigazított és kiegyensúlyozott adatok szerint pedig 2015 azonos időszakához viszonyítva 1,5 százalékkal nőtt a bruttó hazai termék volumene.

Ehhez képes a piaci várakozás ennél erősebb, két százalék körüli ütemet várt.

A KSH az erről az időszakról szóló második becslését március 7-én publikálja.

A friss adatok szerint a német GDP GDP 0,4 százalékkal nőtt 2016 negyedik negyedévében az előző negyedévhez képest, a harmadik negyedévi 0,1 százalék negyedéves növekedés után - miközben a piac 0,5 százalékos negyedéves GDP-növekedést várt.