Nagyot nő a minimálbér jövőre? Már lefutott a tárgyalás?

Megkezdődtek a minimálbérről szóló tárgyalások a kormány, a szakszervezetek és a munkaadók képviselői között. Nem világos azonban, hogy miről egyeztetnek, hiszen a jövő évi költségvetést már elfogadták, az adótörvényekkel együtt. A Policy Agenda elemzése a tárgyalások végkimenetél latolgatta.
Napi.hu, 2015. november 18. szerda, 14:05
Fotó: Reuters

A kutatóintézet emlékeztet, hogy a kormány már meg is mondta, hogy mennyivel számol a béremeléseknél, a kabinet képviseltében Lázár János miniszter már júniusban "véletlenül" elárulta, hogy 5 százalék körüli emelést, azaz 110 ezer forintos bruttó minimálbért tartanak elfogadhatónak. A kormány, a munkaadók és a munkavállalók szervezetei között zajló tárgyalások lényegében három kérdésről szólnak. Ebből az első kettő szorosan összefügg, ez pedig a minimálbér, és a garantált bérminimum. A minimálbér és a garantált bérminimum az intézet szerint 650-700 ezer munkavállalót érint.

A tárgyalások harmadik eleme a jogi kötelezettséget nem jelentő, de orientációs mértéket adó országos bérajánlás. Ez főképp azon az ágazatokban fontos, ahol nagy a szakszervezetek szervezettsége, vagy erős az állami tulajdonosi jelenlét. Egy 25 fős kisvállalkozás vezetője számára az országos bérajánlás semmit sem jelent. E cégek inkább abból indulnak ki, hogy mennyi az a minimum, amit adni kell a dolgozóiknak ahhoz, hogy megfelelő képzettségűeket találjon, vagy azokat megtartsa. Ez utóbbi szempont pedig egyre fontosabbá válik.

Milyenek az álláspontok?

A gazdasági válság 2008-as kezdete óta a magyar minimálbér bruttó értéken 47 százalékkal nőtt, de ez csak 22 százalékos nettó növekedés. Ez azt jelenti, mintha minden évben 2,9 százalékkal emelkedett volna a minimálbér. Érdemes megnézni a környező országokat, ahol teljesen más dinamikával változtak a kötelező legkisebb bérek is. Ugyanezen időszak alatt Románia évi 9 százalékot, Szlovákia 4,9 százalékot, Lengyelország 6,2 százalékot, Bulgária 8,2 százalékot emelt átlagosan. Egyedül Csehország teljesített rosszabbul a maga 2,3 százalékával.

Az állami bérpolitika álságossága abban is tetten érhető, hogy míg a legkisebb keresetek alig nőttek a gazdasági válság kezdete óta, az átlagkeresetek ugyanezen időszakban már évi 3,9 százalékkal nőttek - állapították meg a kutatók.

A tárgyalások valódi tétje

A Policy Agenda szerint  gazdasági növekedés egyik gátjának kell tekinteni az alacsony béreket. Kérdéses, hogy lesz-e olyan erő, amely képes a jelentős béremelést kikényszeríteni. Nyilvánvaló, hogy a szakszervezetek érdeke az, hogy minél erősebb ütemű bérfelzárkózás kezdődjön.

Meglepő módon a munkaadók sem feltétlenül ellenérdekeltek, csak nem egy általános emelésben. Azaz számukra az a legjobb megoldás, ha a béremelkedést nem jogszabályi kötelezettséggel kényszerítik ki, hanem piaci logikán (azaz ha a megfelelő munkaerőt csak magasabb bérrel tudja megszerezni, akkor kénytelen emelni).

Ugyanakkor a kormány politikai értelemben nem érdekelt egy mostani, kvázi kikényszerített béremelésben. Számára sokkal jobb lenne, és szavazatokban meglátszana, ha 2017-ben és 2018-ban lenne majd radikális minimálbér-emelés, és ezzel együtt további jelentős szja-csökkentést hajtana végre.

Jelenleg három kimenetele lehet a minimálbérről szóló tárgyalásoknak. Az első, hogy bruttó 111-114 ezer forint között megállapodnak a felek, a második, hogy a kormány javaslata győz és 110 ezer forint lesz a bruttó minimálbér, míg a harmadik lehetőség, hogy nem lesz megállapodás.

A leginkább esélyes, és ez a legrosszabb forgatókönyv, ha a kormány javaslata győzne. Ez ugyanis megkérdőjelezné az értelmét az országos szintű párbeszédnek, amely eddig is láthatólag csak a kormányzati akarat "színházi" megvalósulásához ad teret. Nem kell ettől félni, politikai okok miatt úgysem kockáztatja meg a kormány, hogy ne emelje a minimálbért, méghozzá ebben az esetben is pontosan 110 ezer forintra. Persze az alacsony bérek miatti problémánk ezzel sem lesz megoldva - vélekednek a Policy Agenda elemzői.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Seres78, 2015.11.19 20:31

37 évesen kilátástalannak érezhetem életem és jövőm Magyarországon máig élve!Hogyan lehet itt tovább küzdeni?
Mindig minimálbért kereshettem,még eddig szakmám helyett csak közmunkában kaptam munkát,és régebben közmunkán is sokszor voltam,kiutat hazánkban nem látni.
Ma úgy látom,hogy több millió dolgozó magyarnak nincs joga a jobb hazai élethez,léthez,alulfizetve és megalázva családok ezrei mennek tönkre,a magyar nép nagy része stresszben a nyugdíjazása előtt meghal,infarktus és egyéb betegségben!
A kormány szándékosan pusztítja magyar népét,hogy keveseknek kelljen járandóságot fizetni majd?
Ma kaptam egy válasz levelet a nemzetgazdasági minisztériumtól,hogy a magyar kormány törekedik a bérek rendezésére,én nem így látom és sokan mások!
A minisztériumi levél iktató száma ma:NGM/41940/2015
Válaszul erre ma írtam a minisztériumnak egy levelet rövid levelükre,itt olvasható,íme!
Levél tartalma:Hazai minimálbér,munkalehetőségek,vidéki lakosok hátrányos megkülönböztetése,kilátástalan helyzet a felemelkedés terén,váratlan kiadásra sem lenne pénze sok-sok magyarnak ilyen bérek mellett!
Véleményem:
Tegnap az egyik műsorban hallottam este,hogy a hazai minimálbért jó ha bruttó 5 százalékkal emeli a kormány,erre bólint rá,a bruttó 9 százalékot elvetették!
Ebből sem az látszik,hogy a dolgozók sorsa annyira érdekelné a fideszt!
Ha évente csak így halad előre a minimálbér,akkor a nyugati színvonalú minimálbér szint sosem lesz elérhető idehaza a magyarok számára,és ilyen országban akar majd a fidesz kormány 2020 után eurót,de minek,hiszen ma sem keresnek még jól itthon a magyarok,megalázva érezzük magunkat és jogosan ma!
A bruttó 5 százalék emelés majdnem nullával egyenlő manapság,hiszen a nettó minimálbérnél alig lesz érzékelhető 1000-2000 forinttal így!
Mit lehet ma venni 1-2 ezer forintért kedves kormányfő,szeretném tőle megkérdezni!
Miközben a helyettes államtitkárok fizetése 30 százalékkal növekedik,és a vidéki kistelepülések polgármesterek bére is szintén 30 százalékkal!!!
A két kezi munkások és szakmunkások sosem értek sokat Orbán Viktor rendszerének sajnos,és már nem is fog ahogyan látom évről-évre és sokan mások az országban,így ne csodálkozzanak,hogy kevés a hazai szakmunkás és munkás,és hiányszakmák kialakulnak több szakma terén!
Ébresztő Orbán kormány!
Ne csak egyeseknek adjanak,akik az íróasztal mögött vannak,hanem akik termelői munkát végeznek folyamatosan,sokuk 40 éven át,miközben a férfiak 40 év munka után sem mehetnek Magyarországon nyugdíjba!
Ausztriában a dolgozók kapnak 13-14 dik havi fizetést a bérükön felül,de a nyugdíjasok szintén kapnak 13-14 dik havi nyugdíjat,nem néptiprók,mint a magyar fidesz kormány a népével!
Ma még úgy élünk sajnos mint a királyok idejében a középkorban,magas adózás munka után,kevés bér a dolgozóknak,elvesznek tőlünk,adni alig adnak!
Egerben úgy dolgoztam ősszel,hogy napi 12 óra munka,heti 5-6 napon át,és havi 220 óra alatt nettó 68 ezer forintot kaptam betanított munka után,hiába vannak szakmáim,hiszen csak betanított munka jutott munka gyanánt!A nettó 68 ezerből vettem meg a havi nettó 5200 forint összegű helyi járat bérletet,amit a cég nem térített nekem,így maradt alig 63000 forint,miközben reggel 3 óra 40 perckor keltem,hogy Egerbe beérjek reggel 6 órára,este 20 óra 15 perckor értem haza!
Alig kereshettem többet a hazai közmunkásoknál a munkáltatónál a gyárban Heves megyén belül,mi az hogy én 12 ezer forinttal kereshettem csak többet egy vidéki helyben dolgozó közmunkásnál,én pedig oda voltam reggeltől estig Egerben a gyárban,plusz még busszal is utaztam,mindössze alig többért!
Az esetem sem arról tanúskodik,hogy megéri Magyarországon dolgozni!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megfigyelt, 2015.11.19 17:35

@matyi2010: Ballibes a legkedvesebb rokonod !!!
Akinek az igazságérzetét sérti a jelenlegi CSÜRHE hülyesége az miért BALLIBES.
Sokszor olvashattad azt is a 2002-2010-es kormányzás idején elkövetett kormány baromságait ugyanúgy szóvá tettem mint a jelenlegi hülyeségeke.
A Megyesi kormány felelótlen pénzszórását és az indokolatlan magasan megállapított nyugdíjakat ugyanúgy elítéltem mert a nyugdíj évi 525 milliárd feletti KÜLFÖLDI hitel többletet eredményezett és a BARMOK arra fizették a 13-ik havi nyugdíjat,amit nagyon helyesen BAJNAI azonnal megszüntetett,
Az is sokszor leírtam ,hogy ORBÁN jól látta 2009-öszén a nyugdíj problémát amit BAROM Korózs Lajos és bandája hozott létre ,de nem merte rendbe rakni mert a hatalom a fontos nem az igazságos arányos nyugdíj ,ami fenntartható is lenne azontúl ,hogy ADÓ-JÁRULÉK arányos is lenne .
Engem nem a párt szimpátia vezényel nem tartozom sem a szekfűsök sem a narancsosok hülye táborába, le kellene felejteni BALLIBEZÉST, maradjunk a szomorú tények boncolásánál.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

lauda, 2015.11.19 17:13

@matyi2010: Ne foglalkozz ezekkel a szerencsétlen hülyékkel. Tegnap még a másságukat hangoztatták , köztudott , az egyneműek nem képesek gyereket csinálni.
Ezért nem is baj , ha csökkennek a születési számadatok , mert egészségesebb egyedek jönnek napvilágra.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.19 17:10

acdc, 2015. november 18., szerda 20:31
@matyi2010:Hülye vagy, mint a sokévi átlag.

Komoly érveid vannak, mint a többi cigányozó tetűnek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matyi2010, 2015.11.19 17:08

pastorius, 2015. november 19., csütörtök 10:17
@matyi2010:
"közben ugyanakkor tételesen sokkal kevesebb gyerek születik"

"pedig irdatlan pénz megy el a kedvezményekre.."

Ez konkrétan hazugság. A gyermekszületések arányát jellemző termékenységi arányszám a mszp kormányzásnak köszönhetően 1,26-ra csökkent, ami tavaly 1,46-ra nőtt és remélhetőleg tovább nő.
A családtámogatásra fordított pénz Qrva kevés, 150-170 milliárd az adókedvezmény, azonnal duplázni kellene majd folyamatosan növelni, hogy reálértéke legalább évi 5%-kal növekedjen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html