Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az üzleti bizalmi index emelkedése a szolgáltató cégek látványosan megugró, másfél évtizede nem tapasztalt optimizmusának eredménye.

Az ipari várakozások minimálisan javultak, az építőipariak hasonló mértékben romlottak, a kereskedelmiek pedig lényegében nem változtak.

Az építőiparban a mélyépítő cégek várakozásai romlottak, a magasépítőké nem változtak, vagyis a bejelentett lakáspolitikai intézkedések egyelőre nem növelték az optimizmust.

A kereskedelmi bizalmi index továbbra is bennmaradt az immár az elmúlt két évet jellemző viszonylag keskeny sávban. A szolgáltatói bizalmi index utoljára 2000 őszén volt ilyen magas. Jobb lett az általános üzletmenet és a forgalmi helyzet, valamint az értékesítési kilátások megítélése is.

A foglalkoztatási szándék az ipar kivételével minden ágazatban erősödött, a lakosság munkanélküliségtől való félelme azonban decemberhez képest nem változott.

Az áremelési törekvés az iparban és meglepő módon a szolgáltató szférában visszafogottabb lett, a kereskedelemben viszont élénkült. Az építőiparban az áremelésre és árcsökkenésre számító cégek aránya azonos, vagyis árnyomás továbbra sem érezhető.

A fogyasztói bizalmi index a decemberi enyhe növekedést követően januárban gyorsuló ütemben emelkedett. A lakosság saját várható pénzügyi helyzetét és megtakarítási képességét is jobbnak ítélte, mint az előző hónapban. A nagy értékű tartós fogyasztási cikkek vásárlási lehetőségének megítélése viszont decemberhez képest kissé pesszimistább lett. A fogyasztók inflációs várakozása tovább csökkent - közölte a GKI.

Havi indexek az utóbbi fél évben
Megnevezés
2015. VIII.IX.X.XI.XII.2016. I.
Üzleti bizalom5,27,55,84,64,77,2
Fogyasztói bizalom-22,7-28,3-19,6-19,6-19,2-16,6
Konjunktúra-2,1-1,8-0,8-1,7-1,51,0
Forrás: GKI Zrt., Erste Bank Zrt