Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Szeptemberben 43,03 milliárd dollárra nőtt az Egyesült Államok külkereskedelmi mérlegének hiánya, ezzel négyhavi csúcsot ért el a deficit. Az elemzők az előző havi 39,99 milliárd dolláros adat után 40 milliárd dolláros hiányra számítottak. Az export 195,59 milliárd dollárra csökkent az előző havi 198,57 milliárdos forgalom után, az import minimálisan változott: 2238,62 milliárd dollárra emelkedett az előző havi 238,56 milliárd dolláros kereskedés után.

Az Egyesült Államok exportja 1,5 százalékkal szűkült, az import pedig nem változott szeptemberben a szezonálisan kiigazított adatok szerint, azaz romlott az USA külkereskedelmi pozíciója augusztushoz viszonyítva. Az előző év azonos időszakához képest az export 2,8 százalékkal, az import 2,6 százalékkal növekedett - közölte az USA Kereskedelmi Minisztériuma.

Az USA kereskedelmi pozíciójának havi szintű romlása a Kínával és az OPEC országokkal folytatott külkereskedelem növekvő negatív egyenlegével magyarázható: előbbi 30,20 milliárd dollárról 35,56-re, utóbbi 3,17 milliárdról 3,55 milliárd dollárra emelkedett augusztusról szeptemberre vonatkozóan.

Az exportot szeptemberben a mezőgazdasági kivitel növekedése húzta, az importban pedig a gyártás, illetve a fejlettebb műszaki technológia járt az élen. A minisztérium az augusztusi deficitszámot lefelé módosította 39,99 milliárdra, a korábban bejelentett 40,11 milliárd dollárról. A pénz- és tőkepiac nem reagált a hírekre.