Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Magyar Nemzeti Bank adatait ismertetve a lap kiemeli, hogy a dinamikus növekedéssel párhuzamosan az elmúlt egy évben is folytatódott az átrendeződés: október végén a lakossági pénzek 69,2 százaléka pihent lekötés nélkül a számlákon, míg tavaly ilyenkor 64,4 százaléka, két éve pedig 57,8 százaléka.

A korábban a legnépszerűbbnek számító, éven belüli lejáratra lekötött betétek aránya folyamatosan csökken a lakossági portfolióban: súlyuk októberben már alig több mint 18 százalékot ért el, szemben az egy évvel korábbi 22,8 százalékkal. Az éven túli lejáratra lekötött betétek aránya szintén csökkent: a 2017. októberi 12,8 százalékról 12,4 százalékra. A lap megjegyzi, hogy a betétek visszaszorulása nem meglepő: az MNB adatai szerint a lakossági lekötött betéteknél 2018 októberében már csak 0,26 százalékot ért el a szerződésekben szereplő átlagos éves kamat, és 2015 vége óta stabilan egy százalék alatt mozog.

A devizabetétek állománya is fokozatosan csökkent az elmúlt időszakban: októberben 1160 milliárd forintot tett ki, 5,9 százalékkal kevesebbet, mint egy évvel korábban. Ennek megfelelően jelentősen esett a teljes betétállományon belüli részesedése is, a tavaly októberi 16,9 százalékról 14 százalékra olvadt - írta a Világgazdaásg.

Mindeközben hatalmas maradt a lakossági készpénzállomány: 5 697,2 milliárd forintnyi nyomtatott bankjegy és érme volt kint az embereknél. A készpénz ilyen nagy jelenléte rengeteg költséggel jár a gazdaságban - ahogy azzal hosszabban is foglalkozott a Napi.hu.