Sem a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM), sem az Európai Bizottság nem lépett azóta, hogy lapunk korábban megírta: emelni kell a cigaretta jövedéki adóját.

A szabály úgy szól, hogy a jövedéki adó mértékének el kell érnie a cigaretta súlyozott átlagárának legalább 60 százalékát, és minimum 90 eurót. Ha azonban egy országban ezer szálanként legalább 115 eurót szednek be ezen a jogcímen, akkor nem kell teljesíteni a 60 százalékos kritériumot.

A rendelet 2011-es, a megfelelés érdekében nyolc ország - köztük Magyarország - átmeneti időszakot kapott idén január 1-ig. A végső határidő azonban március volt, ugyanis akkor határozta meg az unió az egyes országok súlyozott cigaretta átlagárát.

Most vagy a szaktárcának kellene emelnie az adó szintjét, vagy az EU-nak kellene eljárást indítania az ügyben. Korábbi megkeresésünkre sem az NGM, sem az Európai Bizottság nem válaszolt, vagy legalábbis nem érdemben.

A témával most a Világgazdaság is foglalkozott. A lapnak Falcsik István adószakértő nyilatkozott megerősítve, hogy szükség van az emelésre.

A lap szerint született egy európai uniós tanulmány is, amely dohánytermékek további áremelésére hívja fel az egészségpolitikai döntéshozók figyelmét.

A fotó forrása: Napi.hu/Szabó Dániel.