Nagyot ugorhat a minimálbér - itt a javaslat!

Napirendre kerülhet a minimálbérezési rendszer teljes átalakítása, a két alkalmazott összeg arányos egységesítésével - számolt be a Magyar Nemzet. Az egységes kereset idén bruttó 199 ezer forintra jönne ki, így a magyar minimálbér Európa középmezőnyébe kerülne.
Domokos László, 2020. január 14. kedd, 09:04
Fotó: Reuters

Támogatják a minimálbérrendszer teljes átalakítását a napilapnak nyilatkozó gazdasági szereplők. A 2020-tól bruttó 161 ezer forintra emelkedő klasszikus minimálbér és a középfokú végzettséghez kötött, 210,6 ezer forintra növekvő garantált bérminimum egységesítésével a kötelező legkisebb kereset idén bruttó 199 forintot, azaz 620-650 eurót érne el.

Így hazánkban kapnák a dolgozók a 22 minimálbért alkalmazó tagállam közül a tizenkettedik legnagyobb összeget. Ehhez a most alkalmazott minimálbér 25 százalékkal emelkedne.

A Pénzügyminiszté­rium adatai szerint hivatalosan 250 ezer munkavállaló dolgozik idén minimálbérért, és nagyjából 800 ezer fő a garantált bérminimum összegét keresi. A közszférában mindössze 20 ezren kapnak minimálbért, míg 149 ezren garantált bérminimumot.

A versenyszférában alig van hatása a minimálbérnek a keresetekre. Eljárt az idő a kötelező legkisebb keresetek rendszere felett, az átlagbérek régóta jelentősebben nőnek. Nem kívánt hatásai is vannak a minimálbérnek: a 161 ezer forintra bejelentettek döntő többsége vélhe­tően jövedelme egy részét zsebbe kapja, feketén dolgozik - mondta  Parragh ­László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke a Magyar Nemzetnek.

Boros Imre közgazdász szerint akár már 2021-2022-től be lehetne vezetni az egységes minimálbért. Ehhez ugyanakkor meg kell vizsgálni, a legkisebb vállalkozások milyen arányban képesek végrehajtani egy-két lépcsőben legalább 25 százalékos bérrendezést. A gazdaság fehéredését is segítené az új összeg, nőnének a járulékbevételek és a lakossági fogyasztás is.

Megfontolja a Munkástanácsok Országos Szövetsége, hogy egyeztetést kezdeményezzen a munkáltatói képviseletekkel egy új minimálbérrendszer kialakításában. A lap szerint az egyesítésétől a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége sem zárkózna el.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tlg01, 2020.01.14 12:10

középmezőny - ki nem szarja le
MIÉRT NEM AZ ELSŐŐŐŐŐŐK
gyáva népnek nincs hazája
( persze a hülyének sincs )
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Milcsi88, 2020.01.14 11:47

Nem osztottam-szoroztam, de ránézésre a 800.000 létszámú szakmunkás béresek igen rosszul járnak a 250.000 minimálbéresekkel szemben ill. így a kiáramló bértömeg lecsökken, a vállalkozásoknál,cégeknél marad a pénz.
Középiskolai végzettségű bére megegyezik a 8.általános,vagy még annyit sem végzettek bérével. Nagyon vonzó lesz a 8. általános végzettséget feljebb tornászni:(
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html