Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Napi Gazdaság keddi lapszámának cikke

A Napi által megkérdezett elemzők arra számítanak, hogy tovább emelkedett Magyarország folyó fizetési mérlegének többlete, az idei első negyedévben elérhette az 570 millió eurót - az MNB szerdán publikálja az ország külső pozíciójára vonatkozó statisztikát. A tavalyi utolsó három hónapban 456 millió tett ki a folyó mérleg aktívuma, amelyhez jelentős mértékben hozzájárult az áruforgalom szufficitje és a jövedelemegyenleg mérséklődő passzívuma. Ezek a folyamatok az első három hónapban minden várakozás szerint folytatódtak.

A KSH által publikált külkereskedelmi adatok szerint csaknem 1,3 milliárd euró pluszt mutatott az első negyedévben a termékek és szolgáltatások egyenlege, ami több mint 200 millió euró javulás az utolsó negyedévhez képest - mondta lapunknak Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője. A jövedelemegyenleg mínusza is mérséklődhetett, ami a vállalati profitok visszaesése nyomán csökkenthette az országból kiutalt jövedelmeket. Ezenfelül a devizatartalékok növekedése a kamatjövedelmeket is emelte. Alulról számítva - azaz a gazdaság szektorainak jövedelemi pozícióit vizsgálva - az államháztartás pozíciója romlott 2009 első negyedévéhez képest, de mind a vállalatok, mind a háztartások jövedelmi helyzete javult.

 

A következő negyedévben csökkenésnek indulhat a folyó mérleg többlete Samu János, a Concorde szakértője szerint. Egyrészt nem várható, hogy tovább mérséklődnek a vállalati profitok, ami megakadályozhatja a jövedelmek egyenlegének javulását, másrészt a stabilizálódó kereslet miatt lassan emelkedésnek indulhat az importtermékek iránti igény. Ugyanakkor, amennyiben a svájci frank tovább tud erősödni a forinttal szemben, az jelentősen befolyásolhatja a lakossági hitelfelvételt, továbbá a devizahitelek konverziójára vonatkozó törekvések szintén a nagyobb szufficit irányába mutató kockázatot jelentenek - tette hozzá a Concorde szakértője.

 

Az év egészében szinte biztos, hogy többletet tud felmutatni a folyó fizetési mérleg - vélik az OTP Bank szakértői, akik 2010-re GDP-arányosan 0,5 százalékos szufficittel számolnak. Az export továbbra is jelentős húzóerőt jelent, miközben a lakossági fogyasztás és a hitelkereslet továbbra is nyomott. A feldolgozó iparben megindulhatnak a beruházások, de a többi szektor, különösen az építőipar helyzete alapján a nem pénzügyi vállalatok beruházásai az idén tovább csökkenhetnek, ez mind segítheti a folyó mérleg többletét. Eközben a kockázatok is a nagyobb szufficit irányába mutatnak: a magánszektortól nem várható jelentősebb felfutás és a kormányzatnak a hiánycél melletti elkötelezettsége is segítheti az egyenleg többletét az OTP Bank szakértői szerint.