A lízingszövetség közleménye szerint a Leaseurope tagvállalatai az idei első negyedévben összesen 16,8 milliárd euró értékben kötöttek új szerződéseket, ami az előző év azonos időszakához képest 6,4 százalékos növekedés. Az európai lízingvállalatok jövedelmezősége számottevően javult: az adózás előtti eredményük 849 millió euróra rúgott, ami több mint 36 százalékos javulást jelent a múlt év első negyedében elért összeghez képest.

A jogelődjével együtt 1972 óta működő Leaseurope jelenleg 34 ország összesen 46 lízingszervezetét tömörítő ernyőszövetség. A Leaseurope-hoz tartozó cégek teljes portfóliója az idei első negyedév végén 216,5 milliárd euróra rúgott, ami a 2014 végén mért 214 milliárd euróhoz viszonyítva 1,2 százalékos emelkedést mutat.

Az európai lízingpiac növekedésével párhuzamosan a Magyar Lízingszövetséggel együttműködő vállalatok is jól szerepeltek az idei első negyedévben. A finanszírozott összeg 107 milliárd forintot tett ki, ami több mint 20 százalékos növekedést jelent éves összevetésben. A Magyar Lízingszövetség adatai szerint a tagvállalatoknál a bruttó eszközérték ez év március végén 150 milliárd forintot tett ki, ami 15,5 százalékos emelkedést jelent az előző év azonos időszakához képest.

A jegybanki hitelprogramhoz köthető szerződéseknél a finanszírozott összeg 25 milliárd forint volt az első negyedévben, azaz a teljes lízingpiaci növekedésnek a 24 százalékát adták ezek a konstrukciók. A Magyar Lízingszövetség szerint kedvező, hogy a termelőeszközök főszerepet játszottak a bővülésben, és a szervezet arra számít, hogy a jövőben is a vállalkozások lesznek a lízingpiac motorjai.

Az elmúlt évben 453 milliárd forint összegben finanszírozott eszközöket, illetve ingatlanokat a Magyar Lízingszövetség 37 tagvállalata, ez 24 százalékkal magasabb a 2013. évinél. Tavaly a finanszírozott összeg 23 százalékát, 103 milliárd forintot a Magyar Nemzeti Bank (MNB) növekedési hitelprogramjának a keretében helyezték ki.