Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Mint arról korábban beszámoltunk, a Richter második negyedévi gyorsjelentése alkalmából tartott sajtóbeszélgetésen Orbán Gábor vezérigazgató az eredmények kommentálása kapcsán megjegyezte: egyelőre nem ér semmit a nagy beruházással bevezetett és a Richternél 10 százalékos termelékenységcsökkenést hozó egyedi gyógyszerazonosítási rendszer (egyedi azonosítás és nyomonkövetés, azaz szerializáció), a patikákból ugyanis tömegével kerülnek ki azonosító nélküli termékek. A kijelentés tévedésre adhat okot, kommentálta az elhangzottakat a Magyosz a Világgazdaságnak.

A szakmai szövetség szerint ugyanis a hazai forgalmazó gyártók - a nem Magyarországon gyártó importőrökkel együtt  - csaknem 85 százaléka már töltött fel termékadatot a rendszerbe, s a szám folyamatosan nő. A bevezetést illetően európai viszonylatban Magyarország a negyedik helyen áll Németország, Lengyelország és Spanyolország mögött.

A rendszert nem használók száma májushoz képest felére csökkent, a közforgalmú gyógyszertárakban 99 százalék feletti a sikeres tranzakciók aránya. Ugyanakkor a február 9. előtt gyártott gyógyszerek forgalomban maradásáig, azaz akár évekig egyszerre lesznek szerializált és nem szerializált termékek a piacon.

A szövetség szerint a szerializáció 20-30 százalékos termelékenységromlást okozott a hazai gyártóknak.