Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Nem tréfa, hogy megint sok, a mindennapi életet érintő jogszabály változik Magyarországon pénteken, azaz április elsején.

Fellélegezhetnek a budapesti autósok

Visszakerült a parkolási rendeletbe a korábban törölt ötperces türelmi idő a Fővárosi Közgyűlés döntése nyomán. Így a gépkocsijával parkoló mentesül a várakozási díj és pótdíj megfizetése alól, ha az ellenőrzés időpontja és a mobiltelefonos parkolási díjfizetés érvényességének kezdő időpontja között nem telt el öt percnél hosszabb idő és a várakozási díjfizetést a parkolás-üzemeltető ügyfélszolgálati irodáján utólag igazolja. A türelmi idő eltörlésére vonatkozó módosítás áprilisban lépett volna hatályba. Korábban nagy vihart kavart, hogy "fű alatt" hatályon kívül helyezték az utólagos bemutatás lehetőségét.

Élesednek a szupertraffipaxok

A rendőrség bejelentése szerint befejeződött a VÉDA közúti intelligens kamerahálózat infokommunikációs vizsgálata, így az eszközök 2016. április 5-én 8 órától üzemszerűen működnek.

A rendőrség 132 helyszínen, 365 forgalmi sávot figyelő "szuperkamerát" szerelt fel országszerte, amelyek a gyorshajtás mellett számos más szabálytalanságot tudnak észlelni, de forgalmi dugók érzékelésére is alkalmas lesz a rendszer. A Véda rendszert 14 milliárdos uniós forrásból fejlesztették.

Vége a Tesco Mobile-nak

A Tesco MBL Zrt. korábbi tájékoztatása szerint 2016. április 16-ától megszünteti a mobiltelefon szolgáltatás nyújtását. Április elsejétől már nem lehet új előfizetői szerződést kötni, a szolgáltatóváltásról pedig sms-ben értesítik előfizetőiket. A tájékoztató szerint a Vodafone különleges ajánlatokkal várja majd a Tesco Mobile-tól érkező előfizetőket.

Összemegy a BKK

A fővárosi közgyűlés döntése alapján április 1-jétől szétszedik a BKK Zrt.-t, a mamutcégnek a tömegközlekedés megrendelése és a taxik ellenőrzése marad. Így a BKK-nál csak az általános közútkezelői stratégiai feladatok (stratégiai tervek, kiemelt fejlesztések, programok koordinálása, információk közzététele) maradnak. A közutak üzemeltetési, fenntartási és felújítási feladatait, és a közútkezelői igazgatási, ellenőrzési, vizsgálati feladatokat átveszi a Budapest Közút Zrt.

Újra drágul a benzin

Emeli bruttó 3 forinttal a 95-ös benzin literenkénti nagykereskedelmi árát és bruttó 3 forinttal csökkenti a gázolaj árát pénteken a Mol Nyrt.. A változások hatására a benzin átlagára 329-330 forintra nő, a gázolajé pedig 315-316 forintra mérséklődik.

Kisebb kamatot fizet az állam

Az ÁKK Zrt. április 1-től 25 bázisponttal mérsékli a PMÁK kötvénysorozatok kamatprémiumait. A hároméves infláción alapuló kötvény induló kamata 2,75 százalék, az ötévesé 3,25 százalék lesz. A tavalyi 188 milliárd és az idei mintegy 65 milliárd forintos emelkedéssel a PMÁK teljes állománya február végén elérte a 809 milliárd forintos szintet.

Elindul a nemzeti hulladékholding

Megkezdi tényleges működését a Nemzeti Hulladékgazdálkodási Koordináló és Vagyonkezelő Zrt. (NHKV) és hatályba lépnek a hulladéktörvény vonatkozó szabályai is. A szervezet elnök-vezérigazgatója Weingarten Balázs lesz - írta a közelmúltban a Világgazdaság. A lakosság szempontjából sem a díjak, sem a szolgáltatások nem változnak. A közszolgáltatási díjat a NHKV számlázza és szedi majd be, illetve fizeti ki a közszolgáltatóknak. A lakosság a közszolgáltatási díjat változatlanul a rezsicsökkentett tarifán fizeti, viszont a közszolgáltató valós, közvetlen költségei normatív alapon lesznek finanszírozva, a ténylegesen elvégzett feladatok után. A szolgáltatási díjat miniszteri rendelet szabja meg.

Büntetés vár a társasházakra

A társasházaknak a január 1-jével hatályba lépett, a tűzvédelmi szabályzat készítéséről szóló rendeletben előírt határidőre mostanra kellett elkészíteniük a saját tűzvédelmi szabályrendszerüket. A tűzvédelmi használati szabályainak kidolgozása, megismertetése és betartatása egyaránt a közös képviselő felelőssége, a mulasztással, tűzvédelmi előírások be nem tartásával járó bírság pedig akár 10 millió forint is lehet.

Számos olyan ház számára is kötelezővé a tűzvédelmi használati szabályok kidolgozását, amelyek eddig mentességet élveztek. Az új rendelet szerint tűzvédelmi szabályrendszert kell alkotniuk a három szintnél magasabb és tíznél több lakó-, illetve üdülőhelyiséget magukba foglaló lakóházaknak. Korábban ugyan csak két szint fölött volt kötelező a szabályzat megalkotása, az új rendelkezés azonban már a lakásra használt tetőtereket vagy épp pincéket is a szintek közé sorolja, ami kibővíti a szabályzatalkotásra kötelezett házak körét.

Megszűnik két egészségpénztár

A pénztárak küldöttközgyűléseinek március 11-én hozott döntése nyomán péntektől a Honvéd Egészségpénztár beolvad a Prémium Egészségpénztárba. A Honvéd a két bajba került egészségpénztár egyike volt, amelyek a Buda-Cashhez tartozó DRB-csoportnál tartották pénzüket és a bankcsődök miatt 1,8 milliárd forintja veszett oda. A pénztár a DRB-s csődöt még kiheverte volna, ám a tagok háromnegyede hirtelen nem fizetővé vált, miután a honvédségi dolgozók tagdíját tavaly december óta nem fizette a honvédség.

Az Életerő Egészségpénztár pedig április elsejétől olvad be a Generali Egészségpénztárba. Az Életerő mintegy 2,6 ezer taggal gyarapítja a Generalit, amely nevet is vált, az új neve Generali Egészség-és Önsegélyező Pénztár lesz.

Elindul a giccsadó Óbudán

Sajátos megoldást választott Óbuda-Békásmegyer önkormányzata arra, hogy a 2016. január 1-től hatályos építési törvény rendelkezéseivel szemben megpróbálja a településkép védelmének szempontjait érvényesíteni. A településkép-védelmi adóról szóló önkormányzati rendelet alapján a giccsadó értéke évi félmillió forint. Ezzel akarnak gátat vetni a csiricsáré házak elszaporodásának, ami az építési engedély megszűnése nyomán várható.

Változik a sebészeti ügyelet Budapesten

Ezentúl azok az intézmények, ahol van aktív sebészeti ellátás, az év minden napján 24 órában kötelesek fogadni a területi ellátási kötelezettség szerint hozzájuk tartozó betegeket. Az átalakításról tavaly októberben kezdődtek egyeztetések a központi ágynyilvántartásért és az ügyeleti rendért felelős Országos Mentőszolgálattal (OMSZ), az intézményvezetőkkel, valamint a szakma képviselőivel.

Százmilliárdok sorsa dől el

Péntektől nyújthatják be a gazdálkodók az idén is egységes elektronikus agrár- és vidékfejlesztési támogatási kérelmeiket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalhoz (MVH). Összesen 35 jogcímen lehet támogatásokhoz jutni. A kérelmeket május 17-ig lehet szankciómentesen beadni. Ezt követően a benyújtást munkanaponként egyszázalékos késési szankció (támogatáscsökkentés) sújtja. Június 9-e után pedig nem lehet majd beadni kérelmeket.

Eltűnik a Klik adóssága

A korábbi tervek szerint március végéig rendezi adósságait a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik), majd a kormány áprilisban dönt az állami intézményrendszer fenntartását végző szervezet felépítéséről, és július elsejével már egy megújult hivatal kezdi meg munkáját. Többé pedig nem lesz olyan, hogy a Klik ne fizessen, a kormány biztosítja a a működéséhez szükséges forrásokat. Ehhez képest idén februárban az államkincstár adatai szerint a Klik adóssága 11 milliárd forintról 14,3 milliárdra emelkedett.