Indul a szuperállampapír - és a kamatadómentesség

Végre elérhetővé válik a sok magyar megtakarító által hónapok óta várt megtakarítási lehetőség - igaz, mivel június elseje szombatra esik, csak hétfőtől lehet belőle vásárolni. Nem kevesebb, mint 100 milliárd forintnyi Magyar Állampapír Pluszt tervez eladni az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. már az első héten - derül ki a tőzsde holnapján megjelent kibocsátási tájékoztatóból. A sokáig "nemzeti kötvény" néven emlegetett értékpapír első sorozatát június 3-7. között lehet majd jegyezni, a kibocsátás napja 2019. június 11. lesz, a lejárat 2024. június 11.

A MÁP Plusz fél év után 3,5, egy év után 4 százalék kamatot fizet, majd évente 50 bázisponttal növekszik a kamat, vagyis az ötödik év végén eléri a 6 százalékot. Ezzel egymillió forintos befektetés esetén öt év alatt 273,5 ezer forintos hozam írható jóvá. Egyes vélemények szerint az állam ezzel az új kötvénnyel alapvetően likviditást szív majd ki a rendszerből, kamatemelés helyett ezzel hűtve a túlhevült gazdaságot.

Az állampapírok még jobb helyzetbe hozása érdekében június elsejétől adómentessé tették a lakossági állampapírok kamatjövedelmét. Ez a szombattól kibocsátott állampapírokra vonatkozik. A pénzügyi tárca indoklása szerint ezzel akár 13-17 milliárd forint is a lakosság zsebében maradhat, hiszen ennyit szedett be a költségvetés az elmúlt években az állampapírok kamata után.

Elmaradt a tranzakciós illeték csökkentése

Mindössze évi 5-10 milliárd forint közötti állami bevételt érintett volna, ha átalánydíjassá tették volna a lakossági bankszámlákat terhelő tranzakciós illetéket június első napjától. Bár az év elején erre Varga Mihály pénzügyér javaslatot tett, a kormány mégis máshogy döntött. Holott bankszámlánként évente körülbelül 1200 forint lehet az a tétel, amelyet most a kabinet mégsem akar átengedni a lakosságnak. A terv az volt, hogy a 20 ezer forint feletti utalások esetén egységesen 800 forint éves díjat vetettek volna ki a számlatulajdonosokra, függetlenül a tranzakciók számától. A korábbi ígéret szerint májusban, a jövő évi költségvetés összeállításakor újra megvizsgálhatja a PM a pénzügyi tranzakciós illeték csökkentését - az ügyben azóta nincs újabb fejlemény.

Tesztelik a gigantikus szállodai adatbázist

A Nemzeti turisztikai adatszolgáltató központ (NTAK) júliustól áll fel, ám a regisztráció már most szombattól elindul. A tervek szerint az online adatszolgáltatási rendszert fokozatosan vezetik be a magyarországi szálláshelyeken. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) szerint a szálláshely-szolgáltatási szektor digitalizációja elengedhetetlen a turizmus versenyképességének fejlesztéséhez. Az új rendszerben lesz napi online adatküldés, és eseményvezérelt adatküldés, ez utóbbi a bejelentkezéseket és kijelentkezéseket kezeli. Hozzáféréssel az önkormányzatok, az adóhatóság, a KSH és az MTÜ kutatási igazgatósága rendelkezik majd.

Meglepődhetnek a Szép-kártyások

Tavaly óta a Széchenyi pihenő (Szép) kártyák szabályozása úgy változott, hogy míg korábban a juttatásokat csak az utalást követő második év május végéig lehetett felhasználni, addig mostantól ezek az összegek már megmaradnak a munkavállalók számláján, csupán a kibocsátó havonta 3 százalék díjat vonhat le belőlük. Igaz, ezzel az előnnyel csak azok élhetnek, akik megkötötték Szép-kártya-szerződésüket. Akik május 31-ig nem szerződnek, azok a 2017-ben kapott, el nem költött összeget már nem tudják felhasználni, a kibocsátó azt vissza fogja utalni a munkáltatónak.

Több pénzhez juthatnak startupok

Újragondolta befektetési programjait az MFB-csoporthoz tartozó Hiventures kockázati tőkealap-kezelő, június 1-jétől még versenyképesebb befektetési konstrukcióval várják a startupokat. Az inkubáció, magvető és növekedési életszakaszokban a belépési kritériumok, a teljesítésre váró mérföldkövek és az igényelhető befektetési összegek is változnak. A két évvel ezelőtti indulás óta eltelt időben eddig 204 cég kapott már befektetést a kockázati tőkealap-kezelőtől több mint 17 milliárd forint értékben: 122 inkubációs fázisban lévő cég 2,4 milliárd forint befektetést, 48 magvető fázisban lévő cég 5,3 milliárd forint befektetést, valamint 34 növekedési életszakaszban lévő cég összesen 9,5 milliárd forint befektetéshez jutott.

Mobillal is lehet jegyet venni a reptéri buszokra

Tarlós István főpolgármester korábbi bejelentése szerint mobilalapú jegyet először a reptéri buszokon (100E, 200E) vezetik be, a Nemzeti Mobilfizetési Zrt.-nél lehet jegyet venni majd ezekre a buszokra, már júniustól. A következő körben azt szeretnék - a tervek szerint szeptembertől -, hogy mobiltelefonon meg lehessen vásárolni a BKK minden termékét, minden járatra. A teljes e-jegyrendszer 2020 végére, 2021 elejére készülhet el.

Nagyot lép Tanzánia

A tanzániai kormány hivatalosan is megtiltotta a műanyag zacskók használatát június elsejétől. A kormány külön hangsúlyozta, hogy a tiltás a turistákra is vonatkozik, már az országba sem hozhatnak be műanyag zacskót. A tilalom azonban nem vonatkozik például az orvosi eszközök műanyag csomagolására, ipari termékekre, az építőiparra, a mezőgazdaságra, az ételek csomagolására, a tisztítószerekre és a hulladékgazdálkodásra. Ugandában már próbálkoztak hasonlóval, azonban megbukott az akció, és nem lett kevesebb a műanyag zacskó az országban - írta az Index.hu.

Meggondolta magát az MNB

A jegybank külföldi irodáinak munkatársai június 1-jétől Budapesten folytatják tevékenységüket. Az MNB még 2014-ben hozta létre a külföldi kapcsolattartó irodáit. Az intézmény szerint az irodák a feladatukat elvégezték, a munkatársak felépítették, illetve megerősítették a társ- és partnerintézményekkel a szakmai együttműködést.  A megnyitott kirendeltségek közül elsőként a hamburgiban kezdődött meg a munka 2015. július 15-én, a párizsiban nem sokkal később, a rómaiban 2016 januárjában, a New York-iban pedig 2017 szeptemberében. A G7 számításai szerint összesen egymilliárd forintba kerültek a jegybank külföldi irodái.

Szintet lép a kínai-amerikai vámháború

Kína megemeli több ezer amerikai importcikk pótvámját június 1-jétől. Peking tavaly szeptemberben vetett ki 5, illetve 10 százalékos pótlólagos vámot mintegy 60 milliárd dollár értékű amerikai termékre. Ez megtorló lépés volt arra az amerikai döntésre, hogy mintegy 200 milliárd dollár értékű kínai terméket az év végéig 10 százalékos, januártól pedig 25 százalékos pótvámmal sújtanak. Washington végül nem január 1-jétől, hanem május 8-tól emelte fel 25 százalékra a pótvámot. A kínai pénzügyminisztérium szerint éves szinten mintegy 60 milliárd dollár értékben összesen 5140 amerikai importcikkre vetnek pótvámot. Ezek több mint felét, közel 3600 terméket soroltak be az új, 20, illetve 25 százalékos pótvám alá eső kategóriába.

Ferenc pápa Csíksomlyón misézik

Ferenc pápa első székelyföldi látogatására óriási székely kapun át érkezik a szombaton tartandó miséjére a csíksomlyói hegynyeregbe, és a szűzanya iránti tisztelet kifejezéséül arany rózsát hoz a csíksomlyói kegyhelynek. A korábbi bejelentés szerint a magyar kormány mintegy 160 millió forinttal támogatja a mise előkészületeit.