Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Új miniszterrel bővül a kormány

Kósa Lajos október 2-tól a megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tárca nélküli miniszter lesz. A kinevezésről szóló kormányrendelet szerint a tárca nélküli miniszter a kormány megyei jogú városok fejlesztéséért felelős tagjaként felel a kormány és a megyei jogú város önkormányzata között létrejött együttműködési megállapodásokban meghatározott feladatok végrehajtásáért és irányításáért, az azzal kapcsolatos tevékenységének összehangolásáért és ellenőrzéséért.

A NAV látja az eltitkolt külföldi bankszámlákat is

Új korszak kezdődik: ezentúl a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) rálát az eddig eltitkolt külföldi bankszámlák egyenlegére is, októbertől 59, jövőre várhatóan több mint 70 országból érkezhet információ a magyar számlatulajdonosokról a NAV-hoz. Az adóhivatal 2017. június 30-ig adott lehetőséget arra, hogy ne a revizorok tárják fel egy ellenőrzéskor a külföldi bankszámlán lévő vagy más módon eltitkolt jövedelmek után az adót, az államkasszába április 30-ig 880 millió forint érkezett. Mivel ezentúl az adóhivatalnak rendelkezésére állnak a nagy értékű külföldi bankszámlák adatai is, azokat az adóhivatal kockázatelemzői összevetik a rendelkezésre álló egyéb adatokkal.

Titkos információk kerülhetnek napvilágra

Ezentúl újabb tortúrára kell számítania annak a vállalkozásnak, amely bankszámlát nyit, jogi tanácsot kér, könyvelőnél vagy könyvvizsgálónál jár. Mindaddig nem tud ugyanis ilyen professzionális szolgáltatást igénybe venni, amíg fel nem fedi tényleges végső tulajdonosát. A vonatkozó EU-s előírás nyomán a nyáron hatályba lépett pénzmosási törvény megköveteli, hogy egyes professzionális szolgáltatók (bankok, könyvelők, könyvvizsgálók, ügyvédek) nyilatkoztassák jogi személy ügyfeleiket: kik is az ő tényleges tulajdonosaik. Az e szabályok bevezetésére adott türelmi idő szeptember 30-án lejár, ezért így októbertől e szolgáltatóknak bármilyen új, céges ügyfélkapcsolat létesítésénél rögzíteniük kell a cég mögött álló azon magánszemély (tényleges tulajdonos) adatait, aki a szervezetben 25 százalékos részesedéssel rendelkezik vagy aki a szervezet felett egyéb módon tényleges irányítást, ellenőrzést gyakorol.

Örülhetnek az autósok

Mivel a Brent átlagára a NAV számítása szerint 51,196 dollár volt a Brent ára július 1. és szeptember 15. között, így nem emelkedik októbertől az üzemanyagok jövedéki adója, hanem a benzin esetében 120, a gázolajnál 110,35 forint marad.

Kamatmentes lesz a diákhitel

Októbertől kamatmentes lesz a Diákhitel2, a Diákhitel1 esetében felvehető maximális összeget pedig havi 70 ezer forintra emelik. Így a képzési díj kiegyenlítésére fordítható Diákhitel2 esetében a kamat elengedése októbertől mindenkire vonatkozik, azaz a folyósítási vagy törlesztési fázisban lévő, illetve a jövőben felvett hitelekre is. A szabad felhasználású Diákhitel1 esetében a kamat továbbra is 2,3 százalék marad.

Építik az új magyar autópályát

Októberben kezdődhet és 2019 végére fejeződhet be a Letenye és Tornyiszentmiklós közötti M70-es autóút kétszer egysávos szakaszainak autópályává szélesítése. A 21,3 kilométer hosszú gyorsforgalmi úton két szakaszból 10,1 kilométeren szükséges a kétszer egysávos szakasz kétszer kétsávossá bővítése. A beruházás építési közbeszerzési eljárásának nyertese a közös ajánlatot tevő Colas Út Zrt. és az EuroAszfalt, a kivitelezés értéke nettó 16,7 milliárd forint.

Olcsóbb lesz eljutni a tengerhez

A turisztikai szezonon kívüli, tíz százalékkal olcsóbb autópályadíjak lépnek ismét érvénybe Horvátországban október 1-jétől. Így A Zágráb-Split közötti autópályaszakasz díja ismét 181 kuna (mintegy 7580 forint) lesz, szemben a 200 kunás nyári tarifával. A Zágráb-Rijeka útszakaszon 70 kuna (2930 forint) a jegy ára. A magyar határtól a Zágrábig tartó autópályán pedig 44 kunát (1840 forint) kell fizetni.

Bővül a lombikszabályozás

A rendelet módosítása nyomán ha öt teljes, az embrió beültetésével végződő beavatkozás eredményeként legalább egy gyermek élve születik, úgy a következő gyermek, gyermekek esetében is négy-négy teljes beavatkozás vehető igénybe az Egészségbiztosítási Alap (E-Alap) terhére. A beavatkozásokat a kötelező egészségbiztosítás terhére a nő reprodukciós kora felső határának eléréséig, de legfeljebb 45. életéve betöltéséig lehet megkezdeni.

Új korszak kezdődik a cukoriparban

Szeptember végén kifut az EU-bna az 1968 óta működött cukorkvóta intézménye. Hiába szűnik meg azonban a korlát a termelésen, a magyar cukorgyárak várhatóan nem támadnak fel. A cukorrépa termesztése ugyanis nem éri már meg, a klímaváltozás pedig ellehetetleníti. Jelenleg egy működik az egykor volt tucatnyi cukorgyárból, az osztrák Agrana élelmiszer-ipari csoporthoz tartozó Magyar Cukor Zrt. kaposvári üzeme. A cég évente 130 ezer tonna étkezési cukrot állít elő, amihez a partnerei körülbelül 15,5 ezer hektárnyi területen termesztenek cukorrépát. Annyiban lesz most más a gyár élete, hogy egységesen áron vásárolhatja fel az összes termést, nem lesz kvóta feletti termelés.

Nehezebb lesz a traktorosok élete

Októbertől megújult kérdésbankkal folytatódik a T (mezőgazdasági vontató) kategória számítógépes hatósági elméleti vizsgáztatása. Az új kérdések bevezetése a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium hatósági vizsgakérdésbankra vonatkozó módszertani felülvizsgálati és korszerűsítési koncepciójába illeszkedik. A vizsgázók naprakész technológiai megoldásokat, háromdimenziós grafikai ábrázolásokat alkalmazó, részben mozgóképes kérdéssorral találkoznak majd..

Kiderül, hogy mennyiből élünk

Egész Európára kiterjedő felmérés indul a háztartások pénzügyeiről, jövedelmi helyzetéről, fogyasztási és megtakarítási szokásairól, az Európai Központi Bank által koordinált felmérésben a KSH október 2-ától gyűjt információkat Magyarországon. Az immár második Miből élünk? elnevezésű reprezentatív felmérés során az ország 345 településén mintegy 15 ezer háztartást kérdeznek meg október 2. és december 15. között. Az első eredményeket 2018 második felében publikálja a KSH.

Komoly változás jön a pénzügyekben

A lakossági állampapírok jellemzőinek egyértelműbb azonosítása érdekében az elnevezések egyszerűsítése és egységesítése mellett döntött az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) Zrt. Így a Féléves és Kamatozó Kincstárjegyek ezentúl Féléves és Egyéves Magyar Állampapírként, a Bónusz és Prémium Magyar Államkötvények pedig Bónusz és Prémium Magyar Állampapírként lesznek megvásárolhatók a forgalmazóknál október 2-tól. Az új elnevezés egyértelműsíti az adott befektetési termékek futamidőbeli különbözőségeit.

Végre mérlegfőösszeget csökkent a a Fed

Elkezdi csaknem 4400 milliárd dollár értékű kötvényállományának leépítését a Federal Reserve, amelynek nyíltpiaci bizottsága (FOMC) szeptemberben nem változtatott az irányadó kamatsáv június óta érvényes, 1,00-1,25 százalékos szintjén. A Fed a lejáró értékpapírokat eddig teljes mértékben újra befektette. Októbertől az állampapírokból 6 milliárd, a jelzálogfedezetű papírokból pedig 4 milliárd dollárt hagynak kifutni minden hónapban. Ezeket az összegeket negyedévente megduplázzák, így az indulástól eltelt első év végére elérik a havi célként kitűzött 50 milliárd dolláros csökkentést. A Fed mérlegfőösszege a 2007-2009-es pénzügyi és gazdasági világválság kirobbanása előtt nem érte el a 900 milliárd dollárt sem.

Változtat a Tesco

A Tesco-Global Áruházak Zrt. a sajátmárkás üdítőitalaiban csökkenti a hozzáadottcukor-tartalmat, így ezentúl csak olyan üdítők találhatóak az áruházak polcain, melyek 100 milliliterjében maximum 5 gramm cukor van. A változás nyomán a lánc a közép-európai üdítőkínálatához összesen 4100 tonnával kevesebb cukrot használ fel egy évben, az üdítők kalóriatartalma pedig 24 százalékkal csökkent.
Október 2-án folytatódnak a tárgyalások a Tesco és az érintett szakszervezetek között a bérekről és a létszám alakulásáról. A cég korábban bejelentette, hogy 2017. szeptember 1-től visszamenőleg, a legkisebb keresetű dolgozók bérét bruttó 179 ezer forintra emeli.

Megszűnik egy ismert magyar tévécsatorna

Október 3-tól bővítik az MTV profilját Magyarországon, és oda költöztetik át a magyar zenei műsorokat a VIVA-ról, illetve bővítik is azokat. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy megszűnik a VIVA, amely 2001 nyarán VIVA+ néven váltotta az addig magyar zenetévét a Z+-t, majd 2003-tól már csak VIVA nevén sugárzott.

Euró váltja a forintot a gáztőzsdén

Euró alapú kereskedés váltja föl az eddigi forint alapút a CEEGEX-en. Az euró alapú kereskedés előnye a könnyebb összehasonlíthatóság a nyugati nagy-kereskedelmi piacok áraival, továbbá a forint-euró közötti árfolyamkockázattól való mentesülés. Az euró alapú kereskedés bevezetése egy újabb lépés az egységes európai energiapiac létrehozásának irányába.