Nagyszabású tervek - milliárdok kutatási infrastuktúrára

Legalább 15-20 milliárd forintnyi pályázat kiírását tartja indokoltnak a Nemzetgazdasági Minisztérium a kutatási infrastruktúra érdemi fejlesztésére jövőre, a pályázatok megalapozása érdekében pedig konzultációt indítanak - közölte a tárca a kormány honlapján.
MTI, 2012. augusztus 14. kedd, 08:59
Fotó: Napi.hu

A szakmai munka koordinálását a Nemzeti Innovációs Hivatal (NIH) végzi. A konzultáció célja a magyar kutatási infrastruktúra fejlesztése és versenyképessé tétele az EU Strukturális Alapok, illetve a Kutatási és Innovációs Alap forrásainak felhasználásával. A szakmai munka augusztusban kezdődik, a vitaanyag november 15-re készül el - derül ki az NGM tájékoztatójából.

Az NGM és a NIH kiemelt feladatának tekinti az eredményes kutatói munkához szükséges feltételek megteremtését. Ennek egyik szükséges eleme a kutatási infrastruktúra erőteljes fejlesztése, amellyel a nemzetközi - elsősorban uniós pályázati - források elnyerésének esélye is növelhető.

Az NGM által összeállított vitaanyag részletesen taglalja majd a hazai kutatási infrastruktúra jelenlegi helyzetét, javaslatot tesz a kutatási infrastruktúra-fejlesztés kiemelt céljainak megfogalmazására, továbbá intézkedéseket ajánl a magyar kutatók külföldi kutatási infrastruktúrákhoz való hozzáférésének támogatására. A várható fejlesztések eredményeképpen a kutatási infrastruktúrák színvonala, és ezen keresztül az ország tudományos teljesítménye közelebb kerülhet az EU átlagos szintjéhez - írta a tárca.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Blama, 2012.08.14 10:51

Mindenki joga lesz, az Állam, a Mi Nemzeti Államunk biztosítja, hogy saját jogán, saját finanszírozásában részt vegyen a felsőoktatásban - mondta a Kétharmad.

Mindenkinek joga lesz arra is, mármint eszerint, hogy saját jogán a saját finanszírozásában részt vállalhasson a kutatásban is.

Állami pénzt csak a focinak kell adni!!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.14 10:39

De csakis miután csökkentjük a felsőoktatási intézmények számát! S persze 2013 előtt egy pályázatot sem indítunk, mert kell 2014 tavaszán a sok, újonnan felvett (csakis határozott időre, ugye!), vigyorgó kutató a hírekbe!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html