Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az NVB a fellebbezések túlnyomó többségét elutasította és az elsőfokú határozatokat helybenhagyta, mert a jelöltek nem határozták meg konkrétan, mely ajánlásokat kellett volna érvényesnek elfogadnia az országgyűlési egyéni választókerületi választási bizottságoknak. Sok esetben az NVB érdemi vizsgálat nélkül utasította el a fellebbezéseket, a beadványozók ugyanis nem adták meg személyes adataikat - írta az MTI.

Az NVB a fellebbezések elbírálása során egy jelölt esetében megállapította, hogy ajánlásainak száma eléri a törvényben foglalt minimumot, így a nyilvántartásba vételt elutasító határozatot megváltoztatta és a jelöltet nyilvántartásba vette. A Net Párt Vas megyei jelöltjének, Vágner Gabriellának a nyilvántartásba vételét arra hivatkozva tagadta meg a választókerületi választási bizottság, hogy 24 választópolgár ajánlása duplán szerepelt a jelölt ívein, így azokat a hamisítás gyanúja miatt nem vette érvényesnek. A fellebbezés során az NVB úgy döntött, mivel a jogszabály szerint egy választópolgár egy jelöltet csak egyszer ajánlhat, egy ajánlást érvényesnek kell elfogadni. Az NVB ezért - mivel így a jelölt által gyűjtött érvényes ajánlások elérték a törvényi minimumot - a jelöltet nyilvántartásba vette.

Litresits András, az MSZP-Párbeszéd delegáltja amellett érvelt, hogy az érintett ajánlásokat nem szabad érvényesnek elfogadni, mert nem tudhatja a bizottság, hogy az érvényesnek elfogadott egyik aláírást valóban a választópolgár adta-e le. Az NVB azonban nem fogadta el ezt az érvet és 8:1 arányban a jelöltet nyilvántartásba vette.

Az NVB egy jelölt nyilvántartásba vételéről szóló határozatot megváltoztatta. A főváros 6-os egyéni választókerületében vették nyilvántartásba a Magyarországi Cigánypárt jelöltjét, Nótár Ilonát. A választókerületi választási bizottság a jelölt nyilvántartásba vételét követően úgy határozott, rendőrségi eljárást kezdeményez az ajánlásgyűjtés vélhető szabálytalanságai miatt. A választási iroda a dokumentumok összeállítása során ismételten áttekintette a jelölt íveit és 58 olyan ajánlást találtak, amelyeket korábban tévesen fogadtak el érvényesnek. Az NVB ezek alapján megváltoztatták a választókerületi bizottság határozatát és a jelölt nyilvántartásba vételét elutasította.

Az NVB elutasította a Kőrös Gusztáv nyilvántartásba vétele ellen benyújtott fellebbezést. A jelöltet a Bács-Kiskun megyei 3-as választókerületben vették nyilvántartásba, és ez ellen érkezett egy magánszemélytől jogorvoslat, aki kifogásolta, hogy a jelölttel szemben jelenleg is folyik büntetőeljárás, így nem lehetett volna nyilvántartásba venni.

Az NVB azonban úgy döntött, mivel a fellebbezés nem tartalmaz bizonyítékot arra, amit állít, így nem is alapozza meg, hogy a jelöltet kizárják a passzív választójogból. Továbbá nem csatolt bizonyítékot arra, hogy a jelöltet bíróság kizárta volna a választójogból. Az NVB ezért érdemi vizsgálat nélkül elutasította és helyben hagyta a nyilvántartásba vételről szóló döntést.
A határozatok nem jogerősek, ellenük három napon belül lehet jogorvoslattal fordulni a Kúriához.

Fotó forrása: Shutterstock