Nagyvonalú adótervekről beszélt Varga Mihály

Az adónemek és az adók csökkentése mellett a bürokráciát is csökkentené a NAV-nál a nemzetgazdasági miniszter. Ugyanakkor idén a tavalyinál 580 milliárd forinttal több, összesen 14 ezer milliárd forint adóbevételt vár a kormány a NAV-tól.
Domokos Erika, 2018. február 8. csütörtök, 13:14
Fotó: Shutterstock

A jövedelmet terhelő adók további mérséklése, az adónemek számának csökkentése és az adózási szabályok ésszerűsítése, egyszerűsítése mellett 2021-re el kell érni, hogy a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen papírmentessé váljon - jelentette ki a nemzetgazdasági miniszter a szervezet csütörtöki vezetői értekezletén, Egerben az MTI híre szerint.

Az EU egyik vezető és független gazdasági kutató intézetének tanulmánya szerint 2010 és 2017 között az unió tagállamai közül Magyarországon csökkent a legnagyobb mértékben, 9 százalékponttal a tényleges adóterhelés mértéke - mondta Varga Mihály.

Az NGM egy szolgáltatói típusú adó- és vámhatóság kiépítésén, végső soron az adózás megkönnyítésén és ésszerűsítésén dolgozik. A NAV munkáján és megítélésén már lemérhetők e szemléletváltás első komoly eredményei. A kormány arra törekszik, hogy a NAV az Európai Unió legversenyképesebb adóhivatala legyen - jegyezte meg a miniszter.

Számos intézkedés született ennek jegyében Varga szerint, így az adóhivatal idén a tavalyi négymillió mellett további egymillió magánszemélyt mentesít a személyi jövedelemadó bevallás kitöltésének kötelezettsége alól, a vállalkozásoknak pedig jövedéki adóbevallási tervezetet küld. Mentorálási programjának keretében ugyanakkor évente mintegy 100 ezer kezdő vállalkozásnak nyújt speciális, ha szükséges, egyedi szakmai segítséget fél éven keresztül.

A NAV 2018-tól az EU tagállamai közül egyedüliként biztosítja a papírmentes ellenőrzést ezzel időt és jelentős költséget spórolva az adózóknak. A közigazgatás elektronizálásával és egyszerűsítésével mintegy 700 milliárd forintot spórolhatnak összességében a vállalkozások - véli Varga.

Még több bevételt várnak a NAV-tól

A jelenlegi tesztfázis után nyártól vezetik be "élesben" a gazdaságfehérítés újabb eszközét, az online számlázást, amely nemcsak az illegális piaci szereplőket szűri ki, hanem az áfabevallási tervezetek adóhivatali elkészítésének lehetőségét is megteremti.

Az idei kihívásokat sorolva Varga Mihály kiemelte: a hivatalnak el kell érnie, hogy ez évben a tavalyinál 580 milliárd forinttal több - összesen 14 ezer milliárd forint - folyjon be az államkasszába, miközben az adócsökkentések révén 280 milliárd forint marad a családoknál és a vállalkozóknál - tudósított a NAV.

A kép forrása: Shutterstock.

HOZZÁSZÓLÁSOK