Végnapjait élheti a Kulturális Alap

Kiszivárgott információk szerint a kormányzat egy kulturális salátatörvényt nyomna át a parlamenten. Állítólag akár már a jövő héten eldőlhet az NKA sorsa.
Rácz Gergő, 2019. december 4. szerda, 10:50
Fotó: Getty Images

A kormányzat "kulturális törvényjavaslatának" egyik eleme szerint 2020. január 1-től megszüntetnék a Nemzeti Kulturális Alapot (NKA) - értesült az artportal.

Létrejönne egy úgynevezett "kultúrstratégiai tanács", az NKA pénzét ez alá rendelnék. Ágazatonként egy-egy kiemelt intézményt jelölnének ki, a kultúrstratégiai tanács ezek vezetőiből jönne létre, fölöttük az emberi erőforrás-miniszter állna.

Az NKA kulturális projekt-támogatásra jött létre 1993-ban. Anyagi bázisát a mindenkori költségvetéstől függetlenül képzelték el, a büdzséjét kezdetben a kulturális járulék, az utóbbi években az ötöslottó játékadója biztosította.

2010 után fokozatosan visszaszorult benne a szakmai alapú döntéshozatal, kuratóriumaiban többségbe kerültek a Magyar Művészeti Akadémia és a kormányzat által delegált tagok, önállóságát 2016-ban formálisan is elvesztette, az EMMI alá rendelték.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

sziddha, 2019.12.04 13:44

Hajrá előre , "bátor" fidesznyikek ! Még pár lépés és ismét itt a tanács köztársaság ! A jogállamot 2010 óta felszámolták !
Az önkormányzatiság a végnapjait éli ! 1990 óta, minden kormány folyamatosan elvonta az önkormányzatok
hatásköreit ! Mára a fideszes rezsim elérte,hogy az önkormányzatok csak a nevükben önkormányzatok ! Még az óvodák , a bölcsődék ,a kis színházak, a szakrendelők és a szociális rendszer várhatják a fineszes fideszes beszántást !
1990 ben még az volt a cél,hogy a szubszidiaritás elve alapján, a döntéseket az emberekhez legközelebb hozzák !
Ma ,orbanisztánban, szinte már minden döntés az önjelölt istenkirálytól , Orbán uraságtól származik !
1849 óta, azért minden rezsim a történelem szemétdombjára került ! Az aradi hóhér, Ferenc Józseftől ,1990 -ig
bezárólag ! Elgondolkodtató,hogy az un. V4-ek többségében, cseh, lengyel és magyar földön ,mintha rendszer
szintű lenne a korrupció, a közpénz elmagánosítása !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html