Nálunk is lesz száz-dolláros laptop

Hétfőtől Európában is hozzáférhető lesz a "százdollárosként" ismertté vált XO laptop, amelynek megvásárlásával az Egy laptopot gyerekenként (OLPC) alapítvány adományprogramját támogatja a vevő.
NAPI Online, 2008. november 17. hétfő, 07:50
Fotó:

A zöld-fehér gépeket az Amazon online áruházon keresztül vehetik meg a 27 uniós ország, valamint Svájc, Oroszország és Törökország polgárai - jelentette be Koppenhágában Nicholas Negroponte, az OLPC alapítója. Az XO vevője 313 eurót (mintegy 85 ezer forint) fizet, ez két példány ára: egy az övé, egy pedig egy fejlődő országbeli iskolásgyerekhez kerül. Ez a Give One, Get One fedőnevű rendszer tavaly november-decemberben működött először az USA-ban, akkor az OLPC szerint 190 ezer laptopot adtak el így. A programot ennek ellenére számos bírálat érte - emlékeztetett a BBC -, mert a gépek kiszállítása körül sok volt a zűrzavar.

Az OLPC eredeti célja az volt, hogy egy kicsi, de erős laptopot juttasson el a világ iskolásgyerekeihez több millió példányban, száz dollárnál alacsonyabb áron. A gép végleges változata 188 dollárba került és eddig az OLPC csak mintegy 600 ezret adott el belőle. Az XO konkurenciájaként azóta megjelent az Intel Classmate laptopja - ebből szeptemberben egymilliót rendelt a venezuelai kormány.

HOZZÁSZÓLÁSOK