Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A hazai villamos energia rendszert irányító Mavir eddig rendre következetesnek tűnő adatközlési menetébe kedden délelőtt, egy teljes órányi időtartamra óriási hiba csúszott. Másképp nemigen magyarázható, miként és honnan is termelt a hálózatra hirtelen 4500 megawatt (MW) naperőművi kapacitás.

Az alábbi diagrammot a hálózati irányító cég hivatalos oldaláról hivatkozzuk be - ezen az látható, hogy kedden délelőtt 10 órakor "eldurrant" az egyébként konzekvens módon adatokat közlő rendszer. Előbb mintegy +300, majd még további, több mint 3500 MW napelemes termelésből származó áram jelenlétét mutatta a hálózaton. A szó szerint kiugró jelenség akkor is magyarázatért kiált, ha a napokban volt már olyan időszak, amikor a magyarországi napelemes rendszer összesen több áramot termelt, mint az MVM átvétele után állami kézbe került Mátrai Erőmű.

Most azonban az adatokból az olvasható ki, hogy a napelemek a paksi atomerőmű teljesítményének háromszorosát adták a hálózatra! Egyáltalán nem valószínű, hogy bármi ilyesféle tesztelésnek vetették volna alá a magyar áramhálózatot, pláne, hogy ennyi fotovoltaikus termelőkapacitás jelenleg, fizikailag nincs is telepítve. Sokkal inkább lehet szó valamiféle adatszolgáltatási vagy adatrögzítési hiba előidézte jelenségről - ekkora kiugrást a hálózat, legalábbis jelen formájában biztosan nem bírt volna el. Mégis, bizonyos szempontból van értelmezési tartománya a látható jelenségnek.

Kép: Napi.hu

Jelenleg azt senki nem tudja pontosan megmondani, hogy mekkora méretű "sárga sáv" lesz majd a következő években a magyar rendszerben. A számháborúba frissen beszálló Magyar Nemzet például 2030-ra már 6500 MW-ról tud, noha a januárban kiadott kormányzati energiastratégiában ez még "csak" 6000 MW-ként szerepelt. (Ez az 500 MW különbség jelenleg nagyjából egy évnyi napelemes kapacitásbővüléssel azonos.) Ám, ha a látható Mavir-ábrán a kiugró adatsávot általánosnak vesszük, az nagyjából azt mutatja meg, hová tolódhatnak el a következő években az áramtermelői arányok a magyar energiamixben.

Hivatalosan megkerestük a Mavirt, hogy megmagyarázzák a jelenség okát. Amint a vállalattól válasz érkezik, frissítjük majd a cikket.

- Update: -

"Az egyik naperőmű által feladott hibás üzemirányítási nettó mérési adatok okozták a summa országos naptermelés valós idejű publikált értékeiben ezt a jelenséget. A hiba visszamenőleges javításán a MAVIR szakemberei dolgoznak" - írta a cikk megjelenését követően érkezett válaszlevelében a Mavir.