Napi két perc szex, három óra munka - íme, a magyar átlag

Meglepőnek tűnhet, de kevesebbet dolgozunk, mint negyed százada, a felszabadult időt a gyerekekre, öltözködésre és evésre használjuk fel. Országos összehasonlításban a budapestiek és a diplomások töltik a legkevesebb időt munkával, miközben a nők nemcsak a háztartás ellátására áldoznak több időt, mint a férfiak, hanem - már akik ilyen helyre járnak - kocsmázásra is.
NAPI, 2012. augusztus 30. csütörtök, 07:10

Az átlagmagyar 517 percet - több mint 8,5 órát - alszik naponta, kereső- és jövedelemkiegészítő tevékenységgel 3 órát tölt, a háztartási és ház körüli munkák elvégzésére két órát szán, nagyjából ugyanannyit, mint tévézésre, a vásárlást viszont negyed óra alatt letudja, gyerekeivel pedig csupán fél órát foglalkozik. A kocsmába mindössze két percre ugrik be, de nem szán sokkal több időt az intim együttlétet is magában foglaló egyéb családi tevékenységekre sem - ez derül ki a KSH 2009-2010-es időmérleg-statisztikájából. A nemrégiben megjelent felmérés a 10-84 éves korosztály napi időfelhasználását elemzi, az előbb említett számok pedig korra, nemre, végzettségre, lakhelyre való tekintet nélküli átlagot jelentenek, vagyis például a munkával töltött idő mindössze 3 órája a gyerekek, nyugdíjasok és munkanélküliek teljesítményét is figyelembe véve jön ki.

A nagy átlagok helyett ezért érdemesebb azt megvizsgálni, hogy azok az emberek, akik egy átlagos napjukon egy adott tevékenységgel valóban foglalkoztak, e tevékenységre mennyi időt áldoztak. Ezt a statisztikát átnézve kitűnik, hogy a főfoglalkozásra átlagosan így sem szántak 8 órát, csak hét és felet, míg a mellékállásban 2 órát töltött az, akinek volt ilyen munkája. Az átlagot persze némileg lefelé húzzák nyugdíj illetve a munkanélküli státus mellett munkát vállalók.

Alszunk, kocsmázunk, gyerekezünk

Aki tanult, az erre a tevékenységre napi bő 5 és fél órát áldozott, míg a saját háztartás ellátásának valós ideje is közelebb van a három órához, mint a kettőhöz. Ez utóbbi átlag ráadásul úgy jön ki, hogy a nők idejéből ez a tevékenység naponta bő másfél órával többet visz el, mint a férfiakéból, miközben az erősebbik nem többlete a főfoglalkozás esetében 44, a jövedelemkiegészítő tevékenységnél pedig 37 perc. Természetesen aki otthon van - nyugdíjas, gyesen/gyeden van, munkanélküli - erre több időt tud áldozni és persze többet is alszik, akár napi egy órával többet, mint egy átlagos foglalkoztatott.

Aki foglalkozik a gyerekeivel, szerencsére nem csak a nagy átlag szerinti fél órát szánja erre: a felmérésbe vontak átlagosan napi 137 percet (férfiak: 103, nők: 159), azaz bő két órát. A tévéző átlagpolgár naponta két és háromnegyed órán át nézi az adást, míg az internetezők ezzel a tevékenységgel másfél órát töltenek el. Érdekes, hogy míg a kocsmázás a férfiak körében tízszer népszerűbb, mint a nők táborában (a férfiak 3,1 százaléka foglalkozott ezzel a tevékenységgel, szemben a nők 0,3 százalékos arányával), a gyengébbik nem italkimérésbe járó része ott valamivel több időt, 134 percet tölt, a férfiak 114 percével szemben. Az úgynevezett egyéb családi tevékenységre - amely a KSH rendszere szerint magában foglalja az ismerkedéstől kezdve, az intim együttléten, a családi ünnepeken, a családtagunk ébresztgetésén át a sírgondozásig, sőt, az otthon elkavart dolgaink keresgélését jelentő tevékenységeket is - háromnegyed óra jutott.

Ki dolgozik a legkevesebbet?

Az iskolai végzettséget tekintve az átlaghoz képest napi 20 perccel többet töltenek főállásukkal a szakmunkásképzőt végzettek, míg a diplomások esetében hasonló nagyságú, ám ellentétes előjelű eltérést találunk. A háztartási tevékenységekre szánt idő tekintetében viszonylag egységes a kép, míg a gyermekek ellátására fordított percek esetében elmondható, hogy a képzettség emelkedésével nő ez az idő. A felsőfokú végzettségűek esetében ez utóbbi tíz perc híján három órát tesz ki, szemben a legfeljebb nyolc általánost végzettek két órájával.

Településtípus szerinti összehasonlításban Budapesten vesz igénybe a legkevesebb időt a főfoglalkozás ellátása, 418 percet, ami 22 perccel kevesebb az országos átlagnál, de ugyanígy elmaradás látható a jövedelemkiegészítő tevékenységek esetében is, ami valószínűleg a magasabb bérekkel magyarázható. Alvásra és a saját háztartás ellátására is kevesebb idő kell a fővárosiaknak, utóbbi esetben 139 perc, szemben a skála másik végét jelentő községek 175 perces átlagával. A budapestiek az országos átlaghoz képest több időt töltenek közlekedéssel is, a napi átlag meghaladja a másfél órát. A tévézésre szánt időben nincs különbség a településtípusok között, de az olvasás terén már fél óra hátrányban vannak a községek a fővároshoz képest: a falvakban élő, olvasásra időt szánó polgárok napi egy órát töltenek ezzel a tevékenységgel.

Kádár alatt minden jobb volt?

Érdemes a közel negyed századdal korábbi, 1986-1987-es adatokkal is összehasonlítani a friss statisztikát. Ebből kitűnik, hogy az akkori bevallások szerint a mostaninál napi fél órával többet, közel nyolc órát töltöttek a dolgozók a fő munkahelyükön, önképzésre viszont kevesebbet szántak. Ennek a fél órának a családosok körében meg is lett a helye: ennyivel többet foglalkoznak átlagosan a gyerekeikkel. Anno a bevásárlás hat perccel rövidebb idő alatt letudható volt, mint manapság, és hasonló a helyzet az immár napi 82 percünket felemésztő közlekedés esetében is.

Alvásra nagyjából ugyanannyit szánunk, mint bő húsz éve, ellenben étkezésre 19, öltözködésre és testi higiéniára 25 perccel többet, rendre 101 és 74 percet. Sportra ugyanúgy másfél órát áldoznak a testedzést többé-kevésbé rendszeresen végzők, mint a nyolcvanas évek közepén, ám arányuk azóta megduplázódott és a 7 százalékot közelíti.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2012.08.30 12:12

A 15-64 évesek 37,4%-a inaktív...
A TV nézés ezek szerint erectilis dysfuncio-t okoz...
Régen a nők úgy főztek, mint az anyjuk ma úgy isznak, mint az apjuk...
A napi.hu statisztikai elemzése brutális...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2012.08.30 11:20

@ziziza: Alig több, mint minden 2. ember dolgozik országunkban. Így ha mindenki 10 órát dolgozik (aki dolgozik), az is csak 5 órás átlagot jelentene... S mennyien vannak 6 vagy 4 órás állásban?!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

MongolZ, 2012.08.30 10:24

@ziziza: Hát, én nagyon sajnálom, hogy vannak ilyen emberek, akik ilyen munkakrülmények között kénytelenek dolgozni. Én egy magyar tulajdonú nem is kicsi cégnél vagyok, elvileg heti 40 órában, amikor sok a munka van,hogy bent vagyok akár 50-et, cserébe néhány hét után bejövök csak 30-at... senki nem kérdezi, hogy miért, igazából nem is foglalkoznak vele. Igaz, cserébe kb. feleannyit kapok, mint egy átlagos multinál. Plusz a meló sem "multis", azaz szinte mindennel foglalkoznom kell. Várjál, lehet mégis inkább túlóráznék 2x annyiért...
(Egyébként nevetséges, hogy "ciki" kezd lenni, hogy valaki nem túlórázik... engem sosem érdekelt, hogy mit csinál a másik a munkaidejében, csak tartsa be a közösen megszabott határidőket, amit mond nekem... Az én munkaidőmet meg ne ossza be senki.)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Drazsen, 2012.08.30 09:57

@ziziza: Na jó,jó, ez mind igaz, én is hasonló cipőben járok. De, ahogy aleva írta ez egy átlag, ami elég nagy szóródást takar.Vannak, aki valóban napi 10-12 órát dolgoznak, de egy elég széles réteg napi NULLA órát. Az pedig nagyon lefelé viszi az átlagot.
Tudod ez olya, az egyik lábaddal a jégtáblára állsz, a másikkal villanyrezsóra és átlagban jól érzed magad.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

ziziza, 2012.08.30 09:42

Ez úgy hülyeség ahogy van. Diplomás vagyok, 10-évnyi (gazdasági területen) multinál töltött munkaviszonnyal a hátam mögött. Ahol is elvárás a túlórázás. Ha valaki a munka idő lejártakor haza mer menni, kinézik. Lassan ciki. Sok embernek ment már rá az egészsége és a magánélete.
Pont, hogy olyan időket élünk, amikor is, a nem tudom, hanyadik bőrt húzzák le a munkahelyeken az emberekről, mert válság van, nem veszünk fel embert, inkább leépítünk, te meg marha aki maradtál, dolgozz 2-3 ember helyett és pont hogy a családra, és egyéb kapcsolatok ápolására, no meg az embereknek saját maguk regenerálódására jut egyre kevesebb idő, ami katasztrófális...
Miről beszélnek ezek??? A 100% hogy nem ezen a bolygón élnek...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html