Napirenden az államadósság okai és az iskolák államosítása

Háromnapos ülést tart az Országgyűlés a jövő héten: hétfőn a pénzügyi ombudsmanról szóló törvényjavaslatról, szerdán az iskolák államosításának szabályairól is tárgyal a parlament, kedden pedig a Fidesz kezdeményezésére vitanapot rendeznek az államadósság okairól.
MTI, 2012. november 4. vasárnap, 19:12
Fotó: Napi.hu

Hétfőn szokás szerint napirend előtti felszólalásokkal kezdődik, majd az interpellációs időszakkal folytatódik az ülés, Orbán Viktor miniszterelnöknek több ellenzéki kérdésre is válaszolnia kell. A parlament dönt a digitális átállással összefüggő törvénymódosításokról - így a szociálisan rászorulók állami segítséget kaphatnak a digitális televízióadás vételére alkalmas készülék beszerzéséhez -, a közös önkormányzati hivatal létrehozásáról szóló szabályok szigorításáról, valamint a kiemelt beruházások gyorsításához szükséges javaslat elfogadásáról.

A szavazások után a Nemzeti Adó- és Vámhivatalról (NAV) szóló törvény módosítását vitatja meg a Ház, a kabinet ebben arra adna lehetőséget, hogy adó- és vámhatósági feladatokat is ellátó főigazgatóság jöjjön létre a NAV-nál. Ezután következhet annak a kormányjavaslatnak a megtárgyalása, amely létrehozná a pénzügyi jogok biztosának intézményét. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter előterjesztése szerint a fogyasztóvédelmi feladatokat ellátó ombudsmanhoz a pénzügyi szervezetek eljárásaival kapcsolatban fordulhatnak az ügyfelek.

Hétfőn lesz a részletes vita a stratégiai földgáztározók állami tulajdonba kerüléséről, valamint Rogán Antal Fidesz-frakcióvezető előterjesztésről, amely megkönnyítené a legalább 250 ezer euró (nagyjából 70 millió forint) értékben hosszú lejáratú magyar állampapírt vásároló külföldi befektetők letelepedését.

A nap végén kivételes sürgős eljárással tárgyalhatják az államháztartási törvény módosítását - erről így már kedden zárószavazás lehet -: a javaslat célja, hogy a kormány a büdzsé sarokszámait tartalmazó módosító indítványt terjeszthessen elő. A 2013-as költségvetés fő számainak átírása érdekében hétfőn módosíthatják a házszabályt is.

Kedden a Fidesz kezdeményezésére vitanapot tart az Országgyűlés az államadósságról és annak okairól. A kormány nyilatkozata után a Fidesz-KDNP és az ellenzék is 130-130 percben fejtheti ki a véleményét arról, hogy kit terhel a felelősség az eladósodottságért.

Szerdán elsőként a Gazdasági Versenyhivatal tavalyi tevékenységéről szóló beszámoló lesz napirenden.
Ezután következik az iskolák állami fenntartásába vételét szabályozó törvényjavaslat, eszerint 2013. január 1-jétől a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ foglalkoztatja a pedagógusokat, valamint az oktatói munkát segítő alkalmazottakat. Majd a települések által fenntartott 170 szociális és gyermekvédelmi intézmény államosításáról vitázik az Országgyűlés.

A nap végén - a házszabálytól eltérve - újra megnyílhat a választási eljárási törvény részletes vitája, miután az alkotmányügyi bizottság a héten nagy terjedelmű módosító javaslatot nyújtott be az előterjesztéshez. Eszerint a Magyarországon élők nem kérhetik levélben felvételüket a választói névjegyzékbe, ugyanakkor bárki feliratkozhat otthonról, a települési jegyzők, illetve megbízottaik ugyanis 2013. szeptember 1-je és december 31-e között felkeresik a választásra jogosultakat.
A házvezetés azt javasolja, hogy a több mint kétszáz pontból álló módosító javaslatot 4 óra 20 perces időkeretben tárgyalják meg.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

elmufioka, 2012.11.11 18:52

(folyt.)
A törvény, amit majd meghoznak (illetve megpróbálják meghozni, de már nagyon pengeélen táncolnak), az majd érdekel!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

elmufioka, 2012.11.11 18:52

@USE:
"mert ő hozta a törvényt?..."
Látod, látod, még te is észreveszed ezt a nyilvánvaló kicsinyességet a honatyák körében. Akkor mégis mi alapján gondolod, hogy érdemes meghallgatni, amit ezek egymás fejéhez vagdosnak? Ne válaszolj, nem hiszem, hogy felfogod hol van a kutya elásva.
Különben pedig az a vita legfeljebb annyi változást hoz az országban, hogy néhány szavazó megváltoztatja hogy kire szavazna. És ha nem lennél még mindig naiv, tudnád, hogy ez volt az egyedüli cél a vita kezdeményezésében. Ez nekem már elég indok a bojkottálásra, de szegény naiv fejednek tudok még nyomósabbat is mondani.
Ötletekből nincs hiány az államadósságot illetően. Sőt. A csapból is ez folyik. Sőt, a kormány előszeretettel indít mindenfélében nemzeti konzultációt. Ehhez képest most ennek a kérdésnek a megvitatását koncentrálják egy olyan fórum falain belülre (szó szerint falakon belülre), ahol ők vannak minősített többségben. És ami még rosszabb, egy olyan fórum falain belülre, ahol megszólalók 99,7%-a valamilyen párthoz tartozik (az az 1 párton kívüli se valami bizalomgerjesztő).
Szerinted egy ilyen társaság képes az ország táborainak hangján szólni? Pláne 2 évvel a megválasztásuk után? Akkor meg minek hallgassak meg 4 órányi vérlázító ökörséget? Nem fogom a saját véleményemet a szájukból hallani. Nem fogok semmi újat hallani, de ha mégis, ez a szenny média szent jobbként fogja körbehordozni, mint működő időgépet vagy mint spanyol viaszt. Nincs szavazati jogom a zárószavazásban, tehát a vita értékelése sem fogja tükrözni a véleményemet. Hogy milyen intézkedéseket fognak hozni a vita "eredményei" tükrében? Jó előre meg fogjuk tudni, és tele lesz vele a média, ez ugyanis csak egy vita, nem egy jogalkotó eljárás. Így tiltakozni egy nekem nem tetsző törvény vagy intézkedés ellen is bőven lesz időm egy hozzáférhetőbb fórumon, akár az utcán. De ha ennek a szemét bandának a szavain csüngnék órákat, és bámulnám a bamba képüket miközben tetris-ezéssel tisztelik meg éppen felszólaló társaikat és magát a vitatémát, olyan hülye lennék mint te.
A 30 éves korlátod egyébként szerintem hűen tükrözi az értelmi képességeidet. A felelős döntésre való képesség nem a korral érik be, hanem a tapasztalattal, azt pedig csak durván elnagyolva lehet közelíteni a korral. Nagyon sokan vannak ebben az országban, akik egész életükben nem fogják a felét sem felfogni, hogy mit tesznek, amikor bejuttatnak egy majmot a parlamentbe. Pedig csak keményen dolgozó egyszerű kisemberek. Megérdemlik a szavazati jogot, de nem élnek minden lehetőségével, csak böknek egyet a szavazócédulára, mert nem látnak messzebb a saját kis életüknél. Bizonyos szempontból ez egy irigyelhető élet, viszont katasztrófát is okozhat az országnak. Hidd el, ők 70 év fölött sem lesznek bölcsebbek.
Úgy beszélsz, mintha nem vitatkoztunk volna már oldalakon keresztül. Talán ennyi telik ki a memóriádtól. Vagy csak szimplán nem tudsz összefüggésekben gondolkozni, ha valakin ki kell ismerned magad. Egyik esetben sem értem milyen alapon foglalkozol politikával, viszont érthető miért viselkedsz lépten-nyomon naiv módon.
Egyébként ki nem állhatom a punk, rap, mainstream pop zenéket, és még sorolhatnám. A fülem tartalmas hangszerelést, ha nem is virtuóz, de minimum jó játékot és elgondolkodtató dallamokat igényel. Valószínű az utóbbi miatt vagyok inkább opera, mint operett és musical párti. A rock pedig Pink Floyd és kortársai, vagy pedig progresszív elemeket tartalmaz, a többit viszont még csak névvel sem illetem.
Inkább ezt hallgatom, mint egy rakás nem elszámoltatható papagájt vég nélkül, akik csak ugyanazt tudják szajkózni, és még csak komolyan sem gondolják. A törvény, amit majd meghoznak (illetve megp
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.09 18:17

@Enoland:

Vajon miért nem szavazták meg a Jobbik egyetlen egy törvény javaslatát sem ami lehetővé tenné a politikusok elszámoltatását, visszahívhatóságát és bűncselekmény esetén a dupla büntetést, mert ő hozta a törvényt?...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Enoland, 2012.11.09 15:36

@USE: Engem nem pl. nem a válaszok érdekelnek, ha nem az eredmények. Eredményt egyik párt se tud érdembe felmutatni. Az egész bagázst kilehetne, rúgni parlamentből és hatodannyit rakni helyére. A pártokat meg be kell tiltani, és csak független képviselőket alkalmazni, jelentősen csökkentett juttatásokkal. A mai magyar politikusok, csak zsebüket tömik, minden amit mondanak hazugság, propaganda, vagy min kettő. Politikusnak az menjen, aki országért tenni akar, és ért hozzá. Külön képzést kéne erre is indítani.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2012.11.09 15:22

@elmufioka:

Aki homokba dugja a fejét az nem észleli a változásokat.
Minek kommentel itt, ha nem is akar tudni a dolgok hátteréről.
Önt nem érdekli, hogy melyik párt mit mondott és milyen megoldásokat javasolt?...
Önnek ez nem fontos kérdés?...
Csak egy divatos vita kérdés Önnél?...
Nem elég objektív az, ha a pártok vezérszónokai elmondják pártjuk véleményét a dologról?...

Ha követte volna az eseményeket mindegyik kérdésre kapott volna egy velős választ.

Az én cenzusomban ezért nem szavazhat 30 év alatti.
A fiatalok tanuljanak és csináljanak forradalmat, ha tudnak.
Anarchistából meg bőven van 60 év felett is..., attól még van jó punk zene!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html