Napjaik maradtak az automatásoknak

Július 1-jéig kell beszereltetniük az étel- és italautomatákat üzemeltető vállalkozásoknak az automata felügyeleti egységet a gépeikbe, amelyen keresztül az adóhivatal nyomon követheti az automaták forgalmát, a határidő lejárta után a hivatal megvizsgálja, hogy kapcsolatban van-e az informatikai rendszerével minden korábban regisztrált automata - hívta fel a figyelmet a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV).
Domokos László, 2018. június 22. péntek, 13:39
Fotó: Shutterstock

A kezelőszemélyzet nélküli étel- és italautomaták július 1-je után csak automata felügyeleti egységgel (afe) üzemeltethetők. A beépített egységen keresztül az automata online forgalmi adatokat továbbít a NAV-hoz, ez által azonnal látják az automaták bevételét.

A NAV szerint a rendszer az automata üzemeltetőjének is előnyös, hiszen a bevételek alakulása mellett az is kontrollálható, hogy mikor kell feltölteni a készüléket.

Az afe beszerzéséhez az állam vissza nem térítendő támogatást nyújtott a berendezések üzemeltetőinek. A támogatás felügyeleti egységenként 120 ezer forint, amely magában foglalja az afe árát és a telepítéssel összefüggő valamennyi díjat és költséget.

Az egység beszereléséről, működtetéséről és összekötéséről a NAV informatikai rendszerével a felügyeleti szolgáltató, azaz a Magyar Posta Zrt. gondoskodik - írta a NAV.

Fotó forrása: Shutterstock.com,

HOZZÁSZÓLÁSOK