Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az ország legkomolyabb szívkórházának beolvasztását Mészáros János helyettes államtitkár azután néhány nappal kezdeményezte, hogy kirobbant az úgynevezett CT-botrány - írja a lap. Június végén óriási közfelháborodást keltett, hogy egy súlyos szívbeteg gyereket "nyitott mellkassal" kellett CT-re egy másik kórházba átszállítani, miután a kardiológiai intézetben ez nem állt rendelkezésre. Az esetről a gyerek nagymamája beszélt a Klubrádióban.

Az intézmény főigazgatója akkor nyilatkozott a sajtónak, mostanra a lap szerint a nyugdíjazását kérte, s nem reagált a megkeresésükre. A Dél-pesti Centrumba további három - a hematológiai, az immunológiai és a traumatológiai - országos intézet is beolvad, az új óriás kórház vezetői posztjára pályázatot írnak ki.

A Dél-pesti Centrum a 700 milliárdos Egészséges Budapest Programban szereplő három központ egyike, csakhogy magáról a koncepcióról a mai napig nem született meg a kormánydöntés.

Július közepén az átalakítás kidolgozásával megbízott Cserháti Péter miniszteri biztos a körvonalazódó programról azt mondta, az a meglévő kapacitások ésszerűbb, betegközpontúbb működtetését célozza, s az ésszerűsítés eredményeként 10 nagy telephellyel kevesebb lesz a fővárosban. A dél-pesti térségben országos kampus jön létre, új tömb épül a Haller úton, s idei integrálják a kardiológiai és a baleseti intézet sürgősségi és diganosztikai ellátását, s ide költözik a Merényi kórház is.

Az összevonások érintik az észak-pesti centrumot, az egykori MÁV kórház Podmaniczky utcai részlege például a Honvéd kórházba költözik, a Péterfy Sándor utcai kórház négy telephelyéből kettő marad. Kevesebb helyszínen osztják el a Rókus kórház részlegeit is. A harmadik központ a dél-budai Dobogóra épülő szuperkórház lesz.

A program a lap szerint augusztus legvégén, vagy ősszel kerülhet a kabinet elé.