Napokon belül érkezik az új magyar szamurájkötvény

Napokon belül úgynevezett szamurájkötvényt bocsát ki Japánban Magyarország.
Domokos László, 2018. március 11. vasárnap, 18:16
Fotó: Napi.hu

Hamarosan, a márciusi hosszú hétvége előtt erősítheti meg jelenlétét az állam finanszírozásában jelenleg nem jelentős, azonban egy esetleges nehéz időszakban fontos tartalékot jelentő ázsiai pia­con a magyar adósságkezelő - számolt be a Magyar Idők.

Eszerint szerdán, március 14-én bocsáthat ki Magyarország államkötvényt Japánban. A Bloomberg japán felületei alapján ugyanis erre a napra tűzték ki egy hároméves futamidejű úgynevezett szamurájkötvény értékesítését. Az Államadósság-kezelő Központ (ÁKK) Zrt. nem kommentálta a piaci információkat - így arról sincs információ, hogy mekkora értékű kötvényt akarnak eladni.

Már február végén írta arról a Reuters, hogy akár már márciusban új kötvényt bocsáthat ki Magyarország a japán piacon.

A lépés nem meglepetés, mivel 2017. december közepén Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter úgy fogalmazott, hogy 2018-ban nem cél új, "egzotikus piacokon történő megjelenés", ám a 2017-ben kifutó szamurájkötvények helyére újabb - nem jelentős összegű - japán kibocsátás tervbe vételét kérte az ÁKK-tól, hogy ezen az ázsiai piacon továbbra is ott legyen az ország. Magyarország ugyanis több évtizede jelen van kibocsátóként a jenpiacon és több szempont szól a további jelenlét mellett. A japán piac ugyanis igen stabil, valamint nehéz oda bejutni.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bahnsteig_Eins, 2018.03.12 09:46

Devizaadósság elleni harc felfüggesztve.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html