NAV-elnök: Elkaphatjuk a jövő adócsalóit is

Immár nemcsak a jelen, de a jövő adócsalóit is kiszűrheti az adóhivatal - mondta Sors László, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nemrégiben kinevezett vezetője a Magyar Időknek.
Domokos László, 2018. augusztus 22. szerda, 07:19
Fotó: Napi.hu

Felfogásom szerint az adóhivatalnak azért kell dolgoznia, hogy az adófizetőknek kevesebb adót kelljen befizetniük. Ha ugyanis a lehető legtöbb szereplő befizeti azt az adót, amennyit a törvény alapján kellene, akkor az államhoz a mainál nagyobb összegek folynak be, a több bevétel pedig sok más mellett megalapozhatja az adók csökkentését is. Ebből viszont az következik, hogy az adóhivatal messze nem elégedhet meg csupán azzal, hogy megkeresi és megbünteti a szabályszegőket.

Vezetői időszakom alatt három fő szempontot tartok majd szem előtt a szervezet működésében. Arról nem mondhatunk le, hogy az adót beszedjük, rendszereinket ez ügyben tökéletesítenünk kell. De emelnünk kell a szolgáltatásaink színvonalát is, egyúttal tennünk kell a hivatal és azon keresztül a gazdaság versenyképességéért is - mondta Sors László az interjúban.

Folyamatosan költ a szervezet az informatikai háttérre, a beruházások ezután is rendszeresek lesznek. Az online számlázás célja, hogy valós időben megakadályozhassuk az adócsalásokat.

A rendszer arra is módot ad, hogy azonosítsuk azokat a szereplőket, akik a jövőben válhatnak adócsalóvá - fogalmazott a NAV vezetője. Felismerhetők ugyanis bizonyos jelek, amelyek arra utalnak, hogy az adott vállalkozás rövidesen lekanyarodhat a jogszerűség útjáról. Árulkodó lehet például a hirtelen megugró forgalom, ha az nem köszön vissza a bevallásokban, miként a kereskedelmi partnerek gazdálkodási indok nélküli, feltűnően gyakori cserélgetése is kétséget ébreszthet. Ilyenkor megkeressük a jelenség mögötti gazdasági szereplőt, felajánljuk a segítségünket, egyúttal felhívjuk a figyelmet az adóelkerülés következményeire - tette hozzá Sors.

A hivatali korrupcióról is beszélt.  Szavai szerint voltak olyan esetek a közelmúltban is, amikor a NAV jelzésére indult eljárás egy-egy kolléga ellen. Az elnök szerint a védett szervezetek közül fajlagosan a NAV szolgál a legtöbb információval. A határon dolgozó pénzügyőrök esetében pedig már gondolkodnak is egy olyan rendszeren, amely számottevően csökkentené a korrupció lehetőségét. A korábbi esetek részleteit, a munkafeltételeket, a létszámot és minden releváns információt egybevetve és elemezve dolgozzák ki a korrupció esélyét leginkább kizáró működést. Így például elemzik az úgynevezett rotációs rendszert, vagyis a pénzügyőrök csak meghatározott időt töltenének egy helyen.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2018.08.22 19:49

A jelen adócsalói közül is legfeljebb a kis halakat kapják el. Például azokat a csóró árusokat, akik néhány száz forintos eladás után nem adnak blokkot. Őket aztán megbüntetik több százezer forintra. Ezt tudják! Bravó!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2018.08.22 16:41

Blablabla bla bla blablala....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html