Húszéves börtönt kaphatnak a műtrágyás áfacsalók

Külföldről beszerzett műtrágyával ügyeskedett az a bűnbanda, amelynek 16 tagjával szemben vádemelést javasol a NAV. A költségvetésnek több mint egymilliárdos kárt okozó szervezet elleni nyomozás nemrég zárult.
Domokos László, 2020. február 19. szerda, 09:31
Fotó: Reuters - Képünk illusztráció.

A gyanú szerint az elkövetői kör külföldről vásárolt lengyel, litván és holland eredetű műtrágyát. A beszerzett árut magyarországi székhelyű fiktív vásárlókon - erre a célra létrehozott bukó cégeken - keresztül értékesítették a tényleges belföldi beszerzőknek, akik így fizetendő áfájukat csökkenteni tudták - közölte az adóhivatal.

A bűnbanda szervezettségét mutatja, hogy az irányítók saját könyvelőt, valamint több összekötőt is alkalmaztak, akik a szervezeti szintek között tartották a kapcsolatot, és gondoskodtak a CMR-számok és az ekáer-okmányok kicseréléséről, az árumozgás "átpapírozásáról". Ezzel igyekeztek követhetetlenné tenni az áru tényleges útját.

A NAV dél-dunántúli pénzügyi nyomozói kétnapos akcióban, országszerte több mint hatvan helyszínen egyszerre csaptak le. A kutatásokon sok millió forint készpénz mellett 44 bankszámlát - köztük külföldieket is -, ékszereket, tizenhárom ingatlant, öt gépjárművet, valamint üzletrészeket foglaltak le és vettek zár alá. A bűnözők vagyonának biztosításával a költségvetésnek okozott teljes kár, mintegy 1,3 milliárd forint megtérült.

A nyomozást bűnszervezetben elkövetett, különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás megalapozott gyanújával a NAV a napokban továbbítja a Fővárosi Főügyészségre. A szervezet irányítói akár húsz éves börtönt is kaphatnak.

HOZZÁSZÓLÁSOK