Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A közelmúltban a közigazgatási bíróságok a NAV számtalan jogerős határozatát semmisítették meg, azon oknál fogva, hogy a határozatok kiadmányozása, aláírása nem volt szabályszerű. Ezen esetekben az adóhivatalnak újból el kell járnia és újból meg kell hoznia a határozatot, ezúttal szabályszerű aláírással.

Az azonban nyitott kérdés maradt, hogy a megsemmisített határozatok miatti új eljárásokban az adóhatóságnak van-e lehetősége az eredeti adómegállapítást változatlan tartalommal határozatba foglalni. Az adómegállapításra ugyanis ötéves elévülés vonatkozik, és sok esetben a hibásan kiadmányozott határozat feletti pereskedés és az új adóhatósági eljárás annyi időt felemészt, hogy az új adóhatósági határozat csak az öt éves elévülési határidő lejárta után tud megszületni.

A NAV hivatalos álláspontja szerint mivel a bírósági eljárás időtartama alatt az elévülési idő nyugszik, a bíróság általi új eljárásra utasítás okán pedig további 6 vagy 12 hónappal meg tud hosszabbodni, nincs akadálya a határozatok újbóli kiadásának. Ezzel szemben álló érv, hogy egy olyan súlyú hiba, ami az adóhatósági határozat semmisségét eredményezi, nem vezethet az adóhatóságot kötő elévülési idő adott esetben évekkel történő meghosszabbodására.

A Fővárosi Közigazgatási és Munkaügyi Bíróság egyelőre szóban kihirdetett ítélete értelmében nem nyugszik és nem hosszabbodik meg az adómegállapításra nyitva álló elévülési idő a semmis határozat esetében - mondta az ügyben jogi képviselőként eljáró Huszl Zsuzsanna, a Deloitte Legal adóperes ügyvédje.

A bíróság ítélete és jogértelmezése sok vállalkozás számára eredményezheti az adóhatósági megállapítások végérvényes törlését. Az ügyvédi iroda értesülése szerint a Kúria jogegységi eljárást indított a hibásan kiadmányozott adóhatósági határozatok ügyében, amely eljárásban valószínűleg az elévülés kérdése is előkerül majd.