Látványos változás jön a NAV-nál

A NAV készíti a bevallásokat a vállalkozások számára 2021-től, emellett teljes egészében papírmentessé válik az adóhivatali ügyintézés - jelentette be Varga Mihály pénzügyminiszter.
Domokos László, 2019. február 7. csütörtök, 12:15
Fotó: Napi.hu

A Nemzeti Adó- és Vámhivatallal (NAV) szembeni elvárás az, hogy egyre több olyan szolgáltatást nyújtson, amellyel megkönnyíti és segíti a vállalkozások működését. A magánszemélyeket az e-szja révén már mentesítette a legbonyolultabb adminisztrációs kötelezettségétől, a cél most az, hogy 2021-ben a bevalláskészítés terhét már a vállalkozások válláról is levegye az adóhivatal - mondta Varga Mihály pénzügyminiszter az adóhivatal évértékelő értekezletén a tárca közleménye szerint.

Az online szolgáltatások sikere lehet a biztosíték arra, hogy 2021-re - elsőként a magyar közigazgatás történetében - teljesen papírmentes hivatallá váljon a NAV - tette hozzá a tárcavezető a PM közleménye szerint.

A NAV újabb digitális megoldásokkal és szolgáltatásokkal ösztönözte az adózókat a törvények betartására 2018-ban - mondta Sors László, az adóhivatalt vezető államtitkár. A digitális megoldásokkal nemcsak az adózás és annak adminisztrációja lett egyszerűbb, a NAV hasznosítható adatvagyona is gyarapodott. Ez az ellenőrzések korszerűbb tervezését, az ellenőrzésre kijelölt adózók célzott kiválasztását és a szervezett bűnözői csoportok mielőbbi kiiktatását is lehetővé teszi.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

aysaysa, 2019.02.07 17:39

@na4: Szerintem annyira nem jó. Ehhez adatok kellenek, amit mind az ügyfél szolgáltat saját költségén. Plusz el kell fogadnod a végeredményt, amihez viszont ugyan azt végig kell csinálnod mint most a kitöltéshez. Már is dupla munka.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

na4, 2019.02.07 14:05

Na ez egy jó hír. Ugyanakkor a sok felesleges tintanyalót a NAV-nál ki kell rúgni, és radikálisan olcsóbbá kell tenni a működést, és ennek meg kell jelennie radikális adócsökkentésekben is. Le a bürokráciával!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html