Komoly szankciók várnak a munkaerőkölcsönzőkre

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) ellenőrzései során a fiktív munkaerő-kölcsönzést folytató cégek komoly szankciókra számíthatnak, jelentős adóbírságot fizethetnek - figyelmeztet a BDO Legal Jókay & Társai Ügyvédi Iroda.
Szabó Dániel, 2019. március 11. hétfő, 07:59
Fotó: Getty Images

A munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó cégek ellenőrzése során feltárt, adóelkerülési célból létrejött jogviszonyokat az adóhatóság átminősítheti, ha a kölcsönbe vevő cég olyan személyeket kölcsönöz ki, akiket korábban saját maga, közvetlenül alkalmazott - mondta Hangyási Gábort, a BDO Legal adójogi osztályának vezetője. Az átminősítéssel az adóhivatal a kölcsönbe adó vállalkozás által kibocsátott számlákat fiktívnek minősítheti, ami az adójogi kockázaton túl büntetőjogi felelősséggel is járhat.

Aogviszony átminősítése általában tetemes adóhiány megállapításával jár, amelyet 50, de hamis bizonylatok esetén akár 200 százalékos adóbírság is terhelhet. Ezt a tételt tovább növeli a késedelmi pótlék, illetve a hiányos vagy valótlan tartalmú bejelentés esetén kirótt bírság, amely személyenként 500 ezer forint. A bejelentés elmulasztása személyenként 1 millió forintos bírsággal jár. Így a büntetés már egy kisebb, néhány tíz főt kölcsönző cég esetében is több tízmillió forintot érhet el.

A munkaerő-kölcsönzés területén tapasztalható visszaélések miatt a revizorok bizalmatlanul állhatnak az ágazat tisztességes szereplőihez is, így célszerű, hogy a jogkövető társaságok felkészülten várják az esetleges ellenőrzést, a kockázataikat még a vizsgálatok előtt feltárják - olvasható a közleményben.

A Pénzügyminisztérium összesítése szerint 2017 végén 844 munkaerő-kölcsönzéssel foglalkozó vállalkozás működött Magyarországon, ezek összesen közel 6 ezer belföldi foglalkoztatóval szerződtek, eközben 160 ezer munkavállalóval léptek munkajogi kapcsolatba.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

DrNemoda, 2019.03.11 08:19

AKinek fogalma sincs a jogállamról, minek foglalkozik vele ? Ha van egy kölcsöntörvény, akkor azt adnak kölcsön, amit akarnak, és úgy, ahogyan akarnak ! A NAV meg elmehet virágot szedni ! Miért ne változtathatna egy cég az alkalmazás feltételein kölcsönzéssel, ha neki az előnyös ? Törvényes út, miért ne mehetne rajta ? Miért ne lehetne magánvállalkozót foglalkoztatni a saját helyiségeiben, rendes munkaidőben ? Mert a NAV a törvényekkel ellentétben úgy határozott ? Ott a parlament, ott az egész szabályozás a kezükben, de mégis, a már meghozott szabályokat módosítgatják utólag fenyegetéssel, erőszakkal, gőggel, akármivel ! Undormányos stílus.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html