Évek óta jár a családi adókedvezmény a gyermeket nevelő családoknak. Az idén annyi változás történt, hogy a kétgyermekeseknél nettóban a tavalyi 17 500-ról 20 ezer forintra nőtt az összeg.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal most közzétett tájékoztatója részletesen bemutatja, hogy pontosan hogyan lehet igénybe venni a gyermekek számától függően - nettósítva - 10-99 ezer forintos kedvezményt. Lényeges, hogy a kedvezmény összege attól is függ, hogy az adott család hány gyermek után jogosult családi pótlékra és hány olyan személy (eltartott) él a családban, akit a családi pótlék összegének meghatározása során figyelembe lehet venni.

Az egyik NAV-os példa szerint ha a házasságban élő szülőknek van két általános iskolás gyermeke, akik után családi pótlékra jogosultak, akkor a szülők együttesen havonta 2 x 133 330 forint családi kedvezményt vehetnek igénybe a jövedelmükből, ami nettóban 40 ezer forintot jelent. Ha viszont a szülők egyik gyermeke középiskolás, a másik 23 éves egyetemista, akkor a család kétgyermekes családnak minősül, de mivel csak a középiskolás után jogosultak családi pótlékra, ezért az együttesen igénybe vehető kedvezmény összege havi 1 x 133 330 forint, ez pedig 20 ezer forint plusz.

A családi adókedvezményről készült NAV-os részletes tájékoztató itt és itt található.