A számlázókat érintő gyakori problémát tisztázott az adóhatóság

Sokszor problémát jelent a kisadózó vállalkozók tételes adójának (kata) szabályozásának értelmezése. A 12 millió forintos értékhatárra nagyon oda kell figyelni, így sokszor tanácstalanok a vállalkozók, hogy mit hova lehet elkönyvelni. Ezúttal az előleg kapcsán adott ki egyértelműsítést a NAV.
Szabó Dániel, 2020. január 12. vasárnap, 10:34
Fotó: Getty Images

A kata jelenleg Magyarország legnépszerűbb és legkedvezőbb adófajtája. Több mint 310 ezer ember számláz így a legutóbbi jelentések szerint. Viszont sokaknak szokott problémát jelenteni, hogy az adózási forma csak 12 millió forintos értékhatárig adómentes, így gyakran kérdés, hogy mi legyen a kiállítási dátum, vagy éppen hogyan történjen a kifizetés. Most egy hasonló problémára adott választ a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV): hova számít az előleg?

Az alanyi adómentesség - annak választása esetén - évi 12 millió forintos bevételi értékhatárig illeti meg az adóalanyt. A 12 millió forintos értékhatárba az adóalany által teljesített értékesítések ellenértékének éves szinten göngyölített összege számít bele - kezdi magyarázatát az adóhatóság, amely egyértelműen kijelenti, hogy a termékértékesítésre, szolgáltatásnyújtásra kapott előleg az értékhatárba nem számít bele, mivel az a teljesítést megelőzően kapott összegnek minősül. Ugyanakkor a termékértékesítés, a szolgáltatásnyújtás tényleges teljesítésekor az előleggel együtt számított ellenértéket kell figyelembe venni az értékhatár számításánál.

HOZZÁSZÓLÁSOK