Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A Debreceni Regionális Nyomozó Ügyészség ügyészei március 18-án a Nemzeti Védelmi Szolgálat által folytatott előkészítő eljárást követő nyomozásban a NVSZ, a Terrorelhárítási Központ és a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda együttműködésével végrehajtott akcióban több helyszínen, összehangolt eljárási cselekményeket követően hat személyt hallgattak ki gyanúsítottként. Két gyanúsított a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) Hajdú-Bihar Megyei Adó- és Vámigazgatóság beosztott kormánytisztviselője, négy gyanúsított vállalkozó - olvasható a közleményben.

A gyanú szerint az egyik kormánytisztviselő társa segítségével a vállalkozók részére jogtalan előnyért, pénzért, húsáruért, ingyen kazánszerelésért rendszeresen belső információkat adott ki az adóhatósági ügyekkel kapcsolatban, tanácsokat adott az adóhatóság eljárásának kijátszására, valamint a hatóságon belül fennálló jó kapcsolatait kihasználva jogszerűtlenül soron kívüli ügyintézést biztosított.

Az egyik gyanúsított kormánytisztviselőt az ügyészek őrizetbe vették, letartóztatását kezdeményezték a nyomozási bírónál. A többi gyanúsított szabadlábon védekezik.

Az őrizetbe vett kormánytisztviselő terhére rótt három rendbeli előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve elkövetett hivatali vesztegetés elfogadásának bűntette és két rendbeli hivatali visszaélés bűntette a halmazati szabályok alkalmazásával 2 évtől 12 évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő - írta közleményében a Keresztes Imre főügyész.