Navracsics: az idei hiánycél teljesítése nagyon-nagyon nehéz lesz

A magyar kormány reméli, hogy jövőre sikerül a hazai össztermék 3 százaléka alá csökkenteni az államháztartási hiányt, és olyan reformokhoz szeretné elnyerni a Nemzetközi Valutaalap (IMF) és az EU támogatását, amelyek növelnék a magyar gazdaság növekedési potenciálját - mondta a Reuters hírügynökségnek nyilatkozva Navracsics Tibor.
NAPI, 2010. június 24. csütörtök, 08:01
Fotó:

Navracsics miniszterelnök-helyettes az interjúban megerősítette, hogy a Fidesz-kormány szilárdan elkötelezte magát az idei 3,8 százalékos GDP-arányos deficitcél tartása mellett, s teljesíteni igyekszik a Bajnai-kormány által tett vállalást, amely 3 százalék alá vinné a költségvetési deficitet jövőre.

Navracsics ugyanakkor elismerte: az idei 3,8 százalékos hiány teljesítése is "nagyon-nagyon nehéz lesz", a nemzetközi feltételek pedig kedvezőtlenebbé váltak annál, mint amivel a költségvetés tervezésekor kalkuláltak.

A miniszterelnök-helyettes azt mondta: több euróvárományos ország is elbizonytalanodott annak megítélésében, hogy ez a legjobb pillanat-e a csatlakozásra, ugyanakkor "az euróövezeten kívül EU-tagállamok egyike sem vázolhat fel olyan gazdaságpolitikai tervet, amelyben nincs legalább egy hozzávetőleges időpont az eurócsatlakozással kapcsolatban". A magyar euróbevezetés lehetséges időpontjául Navracsics a 2014-2015-ös dátumot említette, amennyiben a korábbi kormány vállalásait sikerül teljesíteni, ám a nemzetközi környezet azóta jelentősen romlott.

A politikus igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Magyarország törekszik-e az IMF/EU-hitelmegállapodás meghosszabbítására. Hozzátette: a kormány a tárgyalásokon olyan kondíciókat szeretne elérni, amelyek egyrészről továbbra is biztosítanák a magyar költségvetés és közszféra finanszírozását, másrészről "szeretnénk elfogadtatni velük azon céljainkat, amelyek révén Magyarország a lehető leggyorsabban csatlakozhat az európai fellendüléshez, amikor az elkezdődik". Navracsics Tibor szerint ehhez szerkezeti változásokra van szükség.

Navracsics szerint a jegybanktörvény módosítása jelenleg nincs napirenden, de ha a kormány tervezné is e törvény megváltoztatását, az csak úgy lehetséges, hogy az MNB függetlensége ne sérüljön. Hozzátette: véleménye szerint a jegybank vezetőjének és vezetésének figyelembe kell vennie, hogy Simor András bankelnök havi 8 millió forintos fizetése nagyon magasnak számít ma Magyarországon. Azonban "ha konfliktusok vannak, le kell ülni, és tárgyalni kell" - mondta. Navracsics szerint "ha a miniszterelnök úgy érzi, hogy ideje tárgyalni a központi bank elnökével, minden bizonnyal kapcsolatba lép vele".

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megalodon, 2010.06.24 08:45

3% hiány, EURO bevezetés.. így már mindjárt más..., ezzel kellett volna kezdeni nem a 7,5 hiánnyal.. akkor talán a forint is megállt volna a lábán.. Orbán úr meg sziveskedjen Simor úrral tisztázni, hogy mit akar, mert még a devizaadósók fogják ennek is a levét meginni..
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html