BUX
38643

Navracsics: erősödött a Magyarország iránti bizalom

A Fidesz már 2006-ban is, és most is azt képviseli, hogy erős jogosítványokkal rendelkező Költségvetési Tanács legyen, amelynek nincs bürokráciája - fejtette ki Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes, közigazgatási és igazságügyi miniszter. Navracsics szerint Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött.

MTI-Eco, 2010. december 6. hétfő, 09:44

Navracsics Tibor a Magyar Televízió Ma reggel című műsorában arra reagált hétfőn, hogy Kopits György, a Költségvetési Tanács elnöke ugyanebben a műsorban azt mondta, ha a parlament megszavazza a képviselői módosító javaslatot, és átalakítják a Költségvetési Tanácsot, illetve elvonják annak forrásait, akkor a testület "nemcsak fogatlan oroszlán, de inkább annak árnyéka lesz".

A miniszter szerint el kell dönteni, hogy mitől erősebb egy hivatal, attól-e, hogy nagyobb a költségvetése, vagy erősebb hatáskörei vannak.

Navracsics Tibor elmondta: a mostani Költségvetési Tanács 1 milliárd forintos költségvetéssel rendelkezik, azonban semmilyen hatásköre sincs.

Kopits György arra a kérdésre, hogy mitől emelkedett az elmúlt napokban mintegy 100 bázisponttal a magyar állampapírok kockázati felára, elmondta: ebben szerepet játszott a magán-nyugdíjpénztári vagyon visszaterelése az állami pillérbe és a Költségvetési Tanács megszüntetésének híre is.

Erre reagálva Navracsics Tibor elmondta: nehéz eldönteni, hogy mitől emelkedett a felár, szerinte általános bizalmatlanságról van szó. Magyarország iránt a bizalom nem rendült meg, sőt erősödött, mert látszik, hogy Magyarország mindent megtesz azért, hogy a költségvetés 3,8 százalékos hiányát tartani tudja idén.