Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügyi miniszter közlése szerint "nem értik", miért ragaszkodik annyira az Európai Bizottság ahhoz, hogy végigvigye a kötelezettségszegési eljárásokat a bírák nyugdíjazása és az adatvédelmi ombudsman ügyében, hiszen az ezekkel kapcsolatos kételyek jelentős részét már sikerült eloszlatniuk - ezt a tárcavezető képviselői kérdésre közölte az Országgyűlés európai ügyek bizottságának keddi ülésén.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) tevékenységét értékelve Navracsics Tibor azt mondta, ezekben az ügyekben az Európai Bíróság hoz majd döntést, de ez nem szokatlan, mivel az EU olyan nemzetközi szervezet, amelyben folyamatos a vita, és a konfliktusokat békésen és "intézményesítve" oldják meg. Kifejtette: eddig az adatvédelmi ombudsman esetével kapcsolatban kaptak hivatalos keresetlevelet, ebben a bizottság az ombudsman kijelölésének módját kifogásolta. A bírák nyugdíjazását illetően még nem kaptak keresetlevelet, de - mint mondta - a bizottság várhatóan az átmeneti idő rövidségét kifogásolja majd az átállásban az új nyugdíjszabályozási rendszerre.

Ékes József (Fidesz) azt emelte ki, hogy meglátása szerint már lecseng a Magyarország elleni támadás az Európai Parlamentben és az Európa Tanácsban (ET). Ivanics Ferenc (Fidesz) azt hangoztatta, hogy az EU nem szuperhatalom, amelynek meg kell felelni és végre kell hajtani az utasításait, hanem egyeztető fórum, és a többi tagállam is így viszonyul hozzá.

Összel döntenek Magyarország uniós monitoringeljárásáról

Navracsics Tibor arról is beszélt, hogy ET az igazságszolgáltatás átalakításával kapcsolatban benyújtott módosító csomaggal és a kormánnyal kialakított együttműködéssel nagymértékben elégedett. Mile Lajos (LMP), a bizottság alelnöke azt vetette fel, hogy az ET égisze alatt működő, tekintélyes alkotmányjogászokból álló Velencei Bizottság kezdeményezheti Magyarország állandó monitoringeljárás alá helyezését. A közigazgatási és igazságügyi miniszter azt mondta, erről őszre halasztották a döntést.

Az utóbbi hetekben az Európa Tanács és a Velencei Bizottság elégedetten nyilatkozott az együttműködésről Magyarországgal, de ez politikai ügy, "pártvonalak mentén dől majd el", indul-e ilyen eljárás - mutatott rá Navracsics Tibor.

Navracsics levelet írt az ír igazságügyi miniszternek

A miniszter kitért néhány több éve húzódó, a kormány által "megörökölt" ügyre, így a Tobin-ügyre is. Közölte, kedden levelet írt az ír igazságügyi miniszternek, és ebben kifejtette sajnálatát, amiért egy "mindenki által elismert bűncselekmény" megtorlás nélkül marad. Emlékeztetett: 2000-ben a Magyarországon dolgozó ír Francis Ciarán Tobin elgázolt két kisgyermeket, ezért büntetőeljárás indult ellene, de amikor óvadék ellenében szabadlábra helyezték, visszatért Írországba, és a magyar hatóságok azóta sem tudják elérni az átadását.

Az ír Legfelsőbb Bíróság nem átadhatónak nyilvánította és szabadlábra helyezte a férfit, mert az eset idején érvényes ír jogi szabályozás értelmében csak akkor adható át egy állampolgár, ha más ország hatósága elől megszökött, Tobin azonban óvadék ellenében távozott. Megjegyezte: Írország azóta már megváltoztatta ezt a jogszabályt, de az erre az esetre nem vonatkozik. A miniszter azt is elmondta, Viviane Reding jogérvényesülésért, alapvető jogokért és uniós polgárságért felelős uniós biztost is megkereste, hogy vizsgálja meg, mit lehet tenni a közösségi jogalkotásban, hogy mással ilyen eset ne fordulhasson elő.