Ebből a szempontból óriási jelentőségű, hogy a kínai miniszterelnök szombaton Magyarországra látogat. Kína "mint egyértelműen erős, nagyon nagy növekedési ütemet felmutatni tudó gazdasági hatalom, stratégiai partner lehet Magyarország számára, befektetési célpont, a magyar vállalkozások számára pedig a kínai piac exportcélpont". Az alternatív piacok keresése stratégiai jelentőségű - mondta Navracsics.

Navracsics kitért arra is, hogy a gazdasági aktivitás tekintetében Magyarország az utolsó előtti Európában, csak Máltát előzzük meg. A másik "sokkoló" adat, hogy az ország csaknem tízmillió lakosából gazdaságilag mindössze 3,8 millió az aktív. Ez azt jelenti, hogy ennyien tartanak el 6,2 millió embert - fogalmazott Navracsics. Szerinte ahhoz, hogy Magyarország legalább Közép-Európában versenyben tudjon maradni, egymillió legális munkahelynek kell létrejönnie, avagy legálissá válnia.

A miniszterelnök-helyettes szerint a kormány számos intézkedést tett annak érdekében, hogy Magyarország gazdaságilag versenyképesebbé váljon; ezt szolgálta már tavaly az adórendszer átalakításának megkezdése, januártól pedig az arányos egykulcsos jövedelemadó bevezetése.

A cél az, hogy a segélyalapú megélhetésből minél több embert lehessen "átterelni" a munkaalapú megélhetésre - mondta Navracsics.