A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter nevét már a 2011-es magyar uniós elnökség után hallani lehetett e vonatkozásban, Martonyi János külügyminiszter azonban akkor a folytatás mellett döntött.

Azóta - miután eldőlt, hogy Fidesz-győzelem esetén Orbán Viktor Navracsics Tibort ajánlja uniós biztosnak - hallani lehetett Csák János londoni magyar nagykövetről és egy ismeretlen karrier diplomatáról szóló információkat is. De voltak olyan hírek is, hogy Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkár neve is szerepel a miniszterelnök kormánylistáján. Orbán most mégis úgy határozott: igazságügy-miniszterét kéri fel a Külügyminisztérium irányítására.

A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter az európai, a brüsszeli és az észak-amerikai színtéren egyaránt otthonosan mozog, annak ellenére, hogy nincs diplomáciai múlt mögötte, "szeniornak" számít; jogász, politológus, egyetemi docens, kutatási területe az összehasonlító politológia, és kötete jelent meg az EU politikatudományi elemzéséről. Emellett kiváló ismerője a közép-európai régiónak.

Martonyi János kedden, megerősítve a róla megjelent híreket, egy konferencián hivatalosan is bejelentette, hogy távozik a Külügyminisztérium éléről.

A harmadik Orbán-kormány külügyi szezonja tehát Navracsics Tibor irányításával indul, és a lap információi szerint a Bem rakparti minisztériumba költözik Szijjártó Péter is, aki erős felhatalmazással a "keleti nyitás" államtitkára lesz.