Navracsics Szijjártóval együtt beköltözik a Bem térre

Navracsics Tibor lesz fél évre a külügyminiszter, Orbán Viktor miniszterelnök legalábbis ezt szeretné. Majd Andor László távozása után a magyar diplomácia éléről az ősszel Brüsszelbe menne mint Magyarország EU-biztosa - értesült a Népszabadság.
Napi.hu, 2014. április 10. csütörtök, 09:25
Fotó: Napi.hu

A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter nevét már a 2011-es magyar uniós elnökség után hallani lehetett e vonatkozásban, Martonyi János külügyminiszter azonban akkor a folytatás mellett döntött.

Azóta - miután eldőlt, hogy Fidesz-győzelem esetén Orbán Viktor Navracsics Tibort ajánlja uniós biztosnak - hallani lehetett Csák János londoni magyar nagykövetről és egy ismeretlen karrier diplomatáról szóló információkat is. De voltak olyan hírek is, hogy Szijjártó Péter külpolitikai és külgazdasági államtitkár neve is szerepel a miniszterelnök kormánylistáján. Orbán most mégis úgy határozott: igazságügy-miniszterét kéri fel a Külügyminisztérium irányítására.

A miniszterelnök-helyettes és igazságügy-miniszter az európai, a brüsszeli és az észak-amerikai színtéren egyaránt otthonosan mozog, annak ellenére, hogy nincs diplomáciai múlt mögötte, "szeniornak" számít; jogász, politológus, egyetemi docens, kutatási területe az összehasonlító politológia, és kötete jelent meg az EU politikatudományi elemzéséről. Emellett kiváló ismerője a közép-európai régiónak.

Martonyi János kedden, megerősítve a róla megjelent híreket, egy konferencián hivatalosan is bejelentette, hogy távozik a Külügyminisztérium éléről.

A harmadik Orbán-kormány külügyi szezonja tehát Navracsics Tibor irányításával indul, és a lap információi szerint a Bem rakparti minisztériumba költözik Szijjártó Péter is, aki erős felhatalmazással a "keleti nyitás" államtitkára lesz.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

jobbajobb, 2014.04.10 11:15

..jó hír ...,navracsics beszél szerb-horvátul...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html