Navracsics: vannak még kész tervek devizahiteles ügyben

Navracsics Tibor szerint a Kúria devizahitel-szerződésekkel kapcsolatos döntésének legfontosabb megállapítása az, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizahitelügy, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni – mondta a miniszterelnök-helyettes a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.
MTI, 2014. január 5. vasárnap, 09:20
Fotó: Napi.hu

Az interjúban felidézték a devizahitelesek ügyében decemberben hozott Kúria-döntést, amely szerint a devizaalapú kölcsönszerződés önmagában az adóst terhelő árfolyamkockázat miatt nem ütközik jogszabályba, sem jó erkölcsbe, nem uzsorás és nem színlelt szerződés. Az egyoldalú kamatemelések és az árfolyamrés ügyében ugyanakkor az Európai Bírósághoz fordult a legfőbb bírói testület.

Navracsics Tibor szerint a Kúria döntésének legfontosabb megállapítása, hogy széles körű társadalmi problémákat, mint amilyen a devizakölcsönök ügye is, jogalkalmazással nem, csak jogalkotással lehet kezelni. Ez azonban nem egyszerű, mert a devizahitelesek nem alkotnak homogén csoportot, a szerződések nem egységesek, ám mind a jogalkalmazó, mind a jogalkotó kénytelen bizonyos fokig "tipizálni", valamilyen általános jegyet keresni - magyarázta a közigazgatási és igazságügyi miniszter.

Az egyoldalú kamatemelés és az árfolyamrés ügyében - folytatta - a Kúria megvárja az Európai Unió Bíróságának iránymutatását, és ezt követően hozza meg a maga döntését, bár "biztos vagyok benne, hogy megvan a saját álláspontja".

A miniszterelnök-helyettes szerint ha a Kúria megválaszolja a hátralévő kérdéseket, és ez alapján is úgy tűnik, hogy csak a jogalkalmazással nem lehet megnyugtatóan rendezni a devizahitelesek helyzetét, akkor ismét a jogalkotónál pattog a labda.

Felidézte egyúttal, hogy tárcája tavaly nyáron megbízást kapott arra, tekintse át a jogalkotási lehetőségeket, vizsgálja meg, hogyan lehetne jogi úton kezelni a devizahitel-szerződések ügyét. Több változatot is kidolgoztak, amelyeket szükség esetén aktualizálni kell - tette hozzá.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

VoIe, 2014.01.06 19:22

@menyusp: "Az Adósok felvettek mintegy 7 ezer milliárd forintot, és átlag 5 éve fizetik."

"A bankok befektettek 200 milliárd Ft-ot... a bankok VALÓS követelés oldala 300 milliárd Ft"

A ketto kisse uti egymast. Honnan jott a 6800 milliardos kulonbozet szerinted? Valaki idefingotta egy masik univerzumbol?
Attol, hogy a bank nem rendelkezett a teljes osszegget, attol meg tartozik azzal valakinek, az o haszna pedig a kamatkulonbozet es az egyeb koltsegek amiket be tud szedni az adostol.


"Ha a beszedett bankadót is beszámítom nullszaldósra ? a bankoknak semmiféle követelésük nem lehet senkitől!"

Ez mar megint milyen baromsag? En felvettem 10M -nak megfelelo CHF -et, aminek azota kb. a felet fizettem vissza. A merleg meg mindig az en javamra dol, eddig tobbet kaptam mint amit visszafizettem.

Ezt a sok okorseget legalabb te elhiszed amiket irogatsz?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

menyusp, 2014.01.06 19:14

Mivel nem fért el az előző hozzászólásom: a teljes cikk a devizás újévi köszöntőm a DAC csoport
https://www.facebook.com/groups/devizacsalas/permalink/550741755021583/
oldalán olvsható el.
Menyhért Péter
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

menyusp, 2014.01.06 19:11

MEGOLDÁS!
Elsőként felmerül, hogy mennyi valóságos pénzre van szükség a helyzet rendezéséhez.
Jogos, vagy terror-fenyegetés a Bankszövetség kommunikációja a forintra váltás országos bankcsődjéről?
Álláspontom szerint a FORINT KÖLCSÖNT nem lehet forintra váltani.
Amennyiben a Kúria nem csak a ?szerződések? jogi formájára érti, hogy az devizahitel, hanem magára a kihelyezett pénzre is, úgy súlyos gondjaim vannak.
Álláspontom szerint ugyanis, ha az európai illetőleg amerikai tulajdonú bankok által, a magyar tartalékráta jogszabály szerint 2-5% tartalék Magyar Nemzeti Banki elhelyezése fedezetet jelenthet 40 milliárd CHF (6-7 ezer milliárd Ft) nagyságrendű svájci fizetőeszköz 5-25 éves futamidejű kihelyezésére, az súlyosan veszélyezteti Svájc pénzügyi szuverenitását!
Álláspontom szerint ugyanis, idegen fizetőeszközt még számlapénz-követelés formájában sem bocsáthat ki a svájci nemzeti bank engedélye nélkül egyetlen más bank sem!
Mivel egy humanista gondolkodó ember a máséra még jobban is vigyáz, mint a sajátjára, ezért a mai nappal feljelentést tettem a svájci nagykövetnél, és kértem az európai Központi Bank elnökségétől is a visszás helyzet kivizsgálását.

Számoljunk egy kicsit a lazán becsült számokkal.
Az Adósok felvettek mintegy 7 ezer milliárd forintot, és átlag 5 éve fizetik.
Ez a befizetés mintegy 500 milliárd forintra tehető.
A banki eddig kivitt extra (tehát a tisztességes üzleti profit feletti) profit biztosan eléri a 30-50 milliárd forintot.
A bankok ezt a hitelkihelyezést legfeljebb 200 milliárd Ft MNB tartalék-elhelyezéssel oldották meg ? a felvett hitelből mintegy 6.800 milliárd Ft fedezetlen. E tételnek nem volt, és ma sincs banki fedezete.
A csalók okozta közvetlen kár értéke mintegy 7-10 ezer milliárdra, a bankok által okozott nem vagyoni kár legalább 3-5 ezer milliárdra tehető tehető.
A csalás nemzetgazdasági szinten eddig mintegy 10-15 ezer milliárd Ft rendezendő kárt jelent.
A csaló bankárok zárolható vagyona 1-5 milliárd körüli lehet.
Az érintett bankok törzstőkéje, zárolható-lefoglalható törzstőkéje, MNB tartaléka, tulajdona mintegy 50 ezer milliárd forintra minimálisan számolva is feltételezhető.

Nézzük az aktuális egyenleget:
A bankok befektettek 200 milliárd Ft-ot; beszedtek mintegy 500 milliárd forintot. Egy 30%-os költség-haszon rátával számolva a bankok VALÓS követelés oldala 300 milliárd Ft; a beszedett tényleges kötelezettség törlesztés 500 milliárd Ft.
Ha a beszedett bankadót is beszámítom nullszaldósra ? a bankoknak semmiféle követelésük nem lehet senkitől! A teljes maradék hitelállományt, mivel abban már semmilyen banki tulajdon vagy vagyonelem nincs, át kell tenni a Magyar Államkincstárhoz. Az adósok felé az értékelés napján fennálló bank általi tartozást (az adósi túlfizetést) a banknak vissza kell fizetnie. A bank csak a csalás kimondásának napjáig kaphat a hitelképzésre lehetőséget, mert egy csalónak nem lehetnek méltánylandó költség igényei.

1.300.000 fő adós 7.000.milliárd Ft
átlag 5,3 millió Ft hitel/fő
átlag 10 év futamidő
Már károsult az adósok 0,03%-a, azaz 40.000 fő
Már realizálódott vagyoni kár fejenként 2.000.000.- Ft összesen: 80 milliárd Ft
Már realizálódott nem vagyoni kár fejenként 300.000.- Ft összesen: 12 milliárd Ft
A költségvetés adóhiánya: kb: 500 és 1000.milliárd Ft közötti értékre becsülhető.
Késedelmi kamat: kb: 10 és 20 milliárd Ft közötti értékre becsülhető.
Büntetés: kb: 50 és 100 milliárd Ft közötti értékre becsülhető.
Az állami adósmentő csomagok költsége: kb: 50 és 100 milliárd Ft
A kártérítés forrásai: a csaló magánszemélyek teljes vagyona; a bankok által

Javaslatom a rendezésre a következő:
A bankok mivel
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

menyusp, 2014.01.05 14:32

Navracsics abban is hazudik, hogy a devizahitelesek nem alkotnak homogén csoportot!
A Magyar Bankszövetség maffia által menedzselt országos csalás EGYETLEN EGY ÜGY!
Összehangoltan, kiváló szakmaisággal előkészített és menedzselt bűnbanda művével állunk szemben, amely 3 a létre sem jött szerződésen -kívüli csaló károkozással, minden adóst és a magyar államot is - azaz lopott meg MINDEN MAGYAR EMBERT,a csecsemőtől az aggastyánig fejenként legalább 100 ezer forinttal!
Azokat is, akik soha életükben nem vettek fel hitelt, a gyilkos-tolvaj csaló bankárok megloptak a költségvetésen keresztül.
A magyar ügyészség korrupt, és nem akarja elvégezni törvényes kötelességét.
Nem véletlenül kellett feljelentenem a Poltot is.
Lásd. https://attachment.fbsbx.com/file_download.php?id=250880465062085&eid=ASuAa7P2m-arRQncE83Uiwe4z_Eg_VYDNJaw0cfER6lGzsYLYiijy2Mt06w_5de9ihE&inline=1&ext=1388928760&hash=ASsCRb2_B-dG5iPs
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

homeros, 2014.01.05 14:26

@jobbajobb: szektás korcs, 2008-ban, a válság kirobbanása előtt 65%-on állt az adósság.... úgy, hogy közben mnyp tőke képződött, folyamatosan.... 2008-2009-ben, az ÖSSZES országhoz hasonlóan nőtt a magyar adósság is.... volt, hogy csak 15-20%-kal, és volt, ahol 80-100%-kal...

tanulj!!! olvass!!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html