Az idei évben az ügyfélkapuval rendelkezők már március közepétől elérik a Nemzeti Adó- és Vámhivatal által készített szja-bevallási tervezetüket. Mostantól ugyanis az adóhatóság maga készíti el a bevallásokat, az interneten pedig ellenőrizhető, hogy jól számolták-e ki az adónkat. Általában egy kattintással letudható az egész bevallás, elég csak elfogadni a tervezetet. A felület a felhasználók szerint siker, de egy apró félreértés miatt többen megijedhettek - feleslegesen.

Amennyiben megnyitja a felületet, akkor az 1+1 százalékos szja-felajánlás felületnél azt olvashatja, hogy "Felajánlás", ha még nem döntött a befizetett pénze sorsáról. Ha pedig már felajánlotta, akkor a rendszer azt írja "Folyamatban van".

szja

Viszont, ha rákattint a felajánlási felület, majd vissza navigál, bezárta és újranyitja. Valamint ha két külön böngészőfülön nyitja meg az oldalt, és az egyiken a főoldalt nézi, akkor a rendszer azt írja: "Más által szerkesztett". Valójában senki nem szerkeszti át a felajánlását, nem hekkelték meg a NAV-rendszerét: csak önt érzékeli belépve a rendszer, mindössze az üzenet félreérthető.

szja

Az adózok közel fele valószínűleg nem találkozik majd ezzel a félreértéssel: tavaly csak 2,1 millióan ajánlották fel érvényesen adójuk egy százalékát a 4,3 millió adózóból. A magánszemélyek döntésükkel majd 25 900 kedvezményezettet, összességében 14,5 milliárd forinttal támogattak.