Ne induljon útnak! Már 70 út járhatatlan

A Magyar Közút arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken. Közel hetven alsóbbrendű út vált járhatatlanná.
NAPI, 2013. február 14. csütörtök, 10:07
Fotó: Napi.hu

A Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkagépei és szakemberei szerda hajnaltól kezdődően folyamatosan dolgoznak a hóátfúvásokkal érintett térségekben. A megfeszített munkák ellenére továbbra is rengeteg olyan alsóbbrendű út van, amelyet le kellett zárni a hóátfúvások miatt - közölte a Magyar Közút. Elzárt település nincs az országban. A társaság ugyanakkor arra kéri a Nyugat-Dunántúlon közlekedőket, hogy lehetőség szerint ne induljanak útnak a hófúvásokkal érintett területeken.

A még hatékonyabb munkavégzés érdekében az éjszakai órákban többek között lezárták a 85-ös főút Fertőszentmiklós és Fertőhomok közötti szakaszát, valamint a 88-as főút sárvári elkerülő szakaszát, hogy a társaság munkagépei meg tudják szüntetni a kialakult hóakadályokat. A viharos erejű széllökések azonban továbbra sem csillapodtak, így rengeteg helyen alakultak ki további hóátfúvásos, csak nagyon nehezen járható vagy járhatatlan útszakaszok, mivel az akár 60-80 kilométer/órás széllökések az útról letakarított havat folyamatosan visszahordják a burkolatra.

A társaság Útinform szolgálatának összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megyében 35, Zala megyében 9, Vas megyében 19 és Veszprém megyében 6 alsóbbrendű út vált járhatatlanná. Emellett több tucat nyugat-magyarországi mellékúton is csak nehezen lehet közlekedni a hófúvások, illetve az ezek nyomán kialakuló hó- és jégbordák miatt. A balesetek és a még nagyobb fennakadások elkerülése érdekében ezen kívül a 75-ös, 82-es, 83-as, 85-ös és 86-os főúton kamiontilalmat vezettek be. A lezárt útszakaszok hálózati szerepe alacsonyabb, így elzárt települések nincsenek az országban.

HOZZÁSZÓLÁSOK