Ne legyen adótitok - Ezt szeretné a NAV?

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal vezetője szerint az adóbeszedési rendszer hatékonyságának kulcsa a kockázatos területek beazonosítása, a preventív alapú megközelítés, ebben pedig meghatározó szerep jut az innovatív informatikai megoldásoknak.
MTI, 2016. november 10. csütörtök, 18:36
Fotó: Napi.hu

Tállai András adóügyi államtitkár erről a Magyar Pénzügyi-Gazdasági Ellenőrök Egyesülete (MPGE) éves konferenciáján beszélt Balatonalmádiban - közölte az Állami Számvevőszék.

Az államtitkár kifejtette: a svéd gyakorlat a prvencióban jó követendő példa lehet. Svédországban a készpénzforgalmat bonyolító vállalkozások esetében nyilvántartási rendszereket vezettek be, a vállalkozásokat naprakész és ellenőrizhető nyilvántartások vezetésére kötelezték. A svéd modellben egységesítették a munkafolyamatokat. A svéd modell arra hívja fel a figyelmet, hogy a hatékony adóhatóság működésében egyszerre kell alkalmazni az ellenőrzési eszközöket, a támogatást nyújtó szolgáltatásokat és törekedni kell az átláthatóságra. Svédországban nincs adótitok, vagyis mindenki megtudhatja például a szomszédjáról, miként adózik.

A felminősítést a nemzetközi hitelminősítők részéről mindenekelőtt az adórendszer stabilizálása alapozta meg, ami hozzájárult az elmúlt évek rendkívül pozitív makrogazdasági folyamataihoz. Felhívta a figyelmet, hogy az elmúlt években számottevő eltolódás volt tapasztalható a forgalmi és vagyonalapú adók irányába. Óriási eredménynek nevezte, hogy az egyes adók és járulékok csökkentésével, valamint a társadalompolitikai támogatások bővítésével egyidejűleg javult a magyar gazdaság teljesítőképessége, ami egyértelműen megmutatkozik a makrogazdasági folyamatokban. Kiemelte az online pénztárgép-, illetve az ekáer-rendszer bevezetését és alkalmazását, amelyek túl is teljesítik a tervezett bevételeket.

"Versenyképes adórendszer és hatékonyan működő szolgáltató adóhatóság. Ez az, ami hozzájárul majd a társadalmi bizalom erősítéséhez és az adófizetési morál javításához is, amivel tovább fehéredhet a magyar gazdaság. Ez tovább javítja majd a makrogazdasági eredményeket és hozzájárul Magyarország versenyképességéhez" - fogalmazott az adóhatóság vezetője.

A konferencián Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke kifejtette: az ellenőrzési szakmának és az ellenőri szervezeteknek időről időre újra kell értelmezniük szerepkörüket, a folyamatos alkalmazkodás, a változásokhoz való viszonyulás, az innováció a folyamatok részévé kell, hogy váljon. A jó ellenőrzés-szakmai módszertan - különösen, ha az nyilvános - önmagában is hozzájárul a közpénzügyek átláthatóságához és rendezettségéhez. Az innovatív informatikai megoldások, azok fejlődése, és az ez által felmerülő kihívások az ellenőrzés technikai-módszertani fejlesztéseinek katalizátorai.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

mettor, 2016.11.10 19:50

Gyakorlatilag körbe írta hogy mit nem szeretnének. Mert hogy svéd adóhivatal sosem lesz nálunk az biztos. Akkor elkellene fogadni hogy az adózás mindenkire vonatkozik kivétel nélkül. Mondjuk olyan nincs hogy a magánutamat légiközlekedéssel az asszony cége majd elbartelezi.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

mettor, 2016.11.10 19:45

Ez az ember miről hablatyol? A kaszinókat éppen kivették az átlátható ellenőrzés alól. A jogosan visszajáró általános forgalmi adót csak kínkeservel lehet visszakapni. Az adó- hatóság nem vállal felelősséget a válaszért ha kérdezel. Folyamatosan arra törekednek hogy tévedésbe ejtsenek és hibára kényszerítsenek. Az hogy egyes emberek szemmel láthatóan többet költenek mint amennyit bevallanak H.Á, R.A, O.V...stb. egy percig nem zavarja őket. Csak Mari néni a piacon egy csokor petrezselyemmel...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html