Szereti a körtét? Akkor erről jobb, ha tud

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) összeszedte, hogy mire kell figyelni a körte vásárlásakor, tárolásakor és felhasználásakor.
Szász Péter, 2020. augusztus 18. kedd, 14:13
Fotó: Shutterstock

Érés alapján megkülönböztetünk nyári, őszi és téli körtét.  Nyárinak nevezzük azokat a fajtákat, amelyek szeptember elejéig érnek, az őszi és téli fajták érési ideje szeptembertől novemberig tart. A körte utóérő gyümölcs, hosszabb tárolásra az őszi és a téli fajták alkalmasak, fajtától függően akár 1-8 hónapig is eltarthatók megfelelő körülmények között - olvasható az "Ételt csak okosan" oldalon.

Mit nézzünk a vásárláskor?

Az üzletekben fogyasztásra kész körtéket árulnak, nyáron a vilmos körte népszerű, míg az őszi szezonban megjelennek az olyan eredeti ázsiai fajták, mint a Comice vagy a Seckel körte, készen állva a betakarításra, hogy a szüret augusztusban befejeződhessen, és szeptemberben már eljuthasson az üzletekbe.

Tárolás

Az éretlen körtét tároljuk több rekeszes kosárban. Tárolásra csak az egészséges, sérülésmentes, kocsánnyal leszedett gyümölcs alkalmas. A körte tárolására 0-2 Celsius fok hőmérsékletű, magas relatív páratartalmú helység a legjobb. Érdemes legalább 2 hetente átválogatni a gyümölcsöket, a puhuló, romlásnak indult egyedeket vegyük ki. Nem szabad erős illatú terményekkel, élelmiszerekkel (hagyma, savanyú káposzta) együtt tárolni, mert könnyen felvesz idegen illatokat.

Ha úgy érezzük, hogy bemélyed kissé, ha hozzá érünk, azt jelenti, hogy megérett a fogyasztásra. Ha nem esszük meg amint megérett, tegyük a hűtőbe, ahol friss marad még pár napig.

Jól tárolható körték:

  • Bosc Kobak,
  • Packham's Triumph,
  • Conference,
  • Hardenpont téli vajkörte.

Fogyasztás

Mivel a rost legnagyobb része a héjban van, a körtét célszerű hámozatlanul fogyasztani. Felvágva hamar bebarnul, ez ellen meglocsolhatjuk kevés citromlével.

HOZZÁSZÓLÁSOK