Csalás a magyar vizekben - bírságolt a Nébih

Sokan halásznak szabálytalanul a nagyobb folyókon, két héten beül öt eljárást is indítottak rekreációs célból halászókkal szemben a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) halőrei, akik több mint egymillió forint halvédelmi bírságot is kiszabtak - közölte a Nébih a honlapján.
Domokos Erika, 2020. július 20. hétfő, 16:44
Fotó: Getty Images - A kép illusztráció.

Az ellenőrök 48 darab, 134 kilogramm jogosulatlanul kifogott halat foglaltak le, és engedtek vissza eredeti élőhelyükre. A Nébih halőrei a Bodrogon ponty, a Tiszán harcsák jogszerűtlen kifogása miatt intézkedtek. A bírság kiszabása mellett a halászok engedélyét is bevonták - közölte a Nébih.

A rekreációs halászjeggyel horgászóknál az utóbbi hónapokban több szabálytalanságot tapasztaltak a Tiszán, a Bodrogon, a Szamoson is.

A jellemző szabálytalanságok voltak: jelöletlen halászeszköz, a fogási napló vezetésének elmulasztása, a kifogott őshonos, fogható, de fajlagos tilalmi idővel, méret- és darabszám korlátozással védett hal beírásának mellőzése, élő halak szállítása. Rendszeresen előkerülnek az ellenőrzések során hordók, zsákok, ládák, amelyekben fogási naplón kívüli, élő hal van.

Magyarország halgazdálkodási vízterületeinek halállománya nemzeti kincs, természeti érték és gazdasági erőforrás, amelyet a társadalomnak védenie és természetes megújulását elősegítenie kell. Megóvásához elengedhetetlen a jogszabályi előírások betartása - közölte a Nébih, amelynek Állami Halőri Szolgálata várja a jogsértésekkel kapcsolatos bejelentéseket az allamihalor@nebih.gov.hu címre.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

antitroll, 2020.07.21 09:18

"Eekreációs célú" HÁLÁSZJEGY?

WTF?!?!

Na ezt is azért találták ki, hogy legyen kiskapu valamelyik elvtárs ismerősének.
A halászat üzleti célú tevékenység és a mondat végén pont van. Nincs "de", meg "ha", meg "kivétel".
Az üzleti célú tevékenység a megélhetésre irányul, ami magyar viszonyok között ügyeskedést, szabályszegést, esetleg lopást jelent.

A törvény úgy rendelkezik -nagyon helyesen- hogy élővizeken a halászat tilos! Eddig azt hittem így is van, de a gondoskodó parlamenti képviselőink csak tettek bele kiskaput, amit az élelmes magyar állampolgárok szélesre tártak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html