Ha ilyen étrend-kiegészítőt vett, ne egye meg!

Gyógyszer-hatóanyag jelenléte miatt, azonnali hatállyal - a termékek minőségmegőrzési idejére való tekintet nélkül - elrendelte a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kétféle, internetes próbavásárlás során rendelt étrend-kiegészítő forgalomból történő kivonását és a fogyasztóktól való visszahívását. Az étrend-kiegészítők élelmiszernek minősülnek, amelyekben a gyógyszer-hatóanyagok jelenléte szigorúan tilos, hiszen keringési, illetve idegrendszeri problémát okozhatnak - adta hírül a hivatal.
Domokos László, 2018. november 30. péntek, 20:58
Fotó: Stockfresh

A laboratóriumi vizsgálat az interneten árusított, férfiak számára kifejlesztett, potencianövelés elősegítésére szánt étrend-kiegészítők célellenőrzése során két termékben mutatott ki gyógyszer-hatóanyagot:

Herkules, növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő kapszula férfiaknak

Nettó tömeg: 2 g (4 darab 500 mg-os kapszula)

A megmintázott termék minőségmegőrzési ideje: 23.07.2019

A megmintázott termék forgalmazója: Natur Herb Medical Kft. (1095 Budapest, Gát utca 21.)

OGYÉI nyilvántartási szám: 19635/2017.

Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Tadalafil, Szildenafil

Maraton extra, növényi komponenseket tartalmazó étrend-kiegészítő férfiaknak

Nettó tömeg: 3 g (6 darab 500 mg-os kapszula)

A megmintázott termék minőségmegőrzési ideje: 21.04.2020

A megmintázott termék forgalmazója: Natur Herb Medical Kft. (1095 Budapest, Gát utca 21.)

OGYÉI nyilvántartási szám: 19728/2017.

Kimutatott gyógyszer-hatóanyag: Tadalafil, Szildenafil

Az étrend-kiegészítőkről szóló rendelet nem engedélyezi a gyógyszer-hatóanyagok jelenlétét, mivel ezek a termékek élelmiszernek minősülnek. A gyógyszer-hatóanyagok felhasználása kizárólag az engedélyezett, felügyelt körülmények között előállított gyógyszerekben engedhető meg. Az ezen hatóanyagokat tartalmazó készítmények kiadása Magyarországon orvosi rendelvényhez kötött.

A Nébih - minőségmegőrzési időre való tekintet nélkül - elrendelte e termékek forgalomból történő kivonását, valamint a vásárlókhoz már eljutott étrend-kiegészítők azonnali visszahívását, továbbá megtiltotta a raktáron lévő készletek forgalomba hozatalát. Az ügyben az eljárás folyamatban van, a forgalmazó élelmiszer-ellenőrzési bírságra is számíthat.

A hatóság kéri a vásárlókat, amennyiben e készítmények forgalmazását észlelik, a lakosság egészségének védelme és a gyors hatósági intézkedések érdekében jelezzék azt a Nébih ZöldSzámán (06-80/263-244) vagy az ugyfelszolgalat@nebih.gov.hu e-mail címen.

HOZZÁSZÓLÁSOK