Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az utóbbi években egyre több olyan élelmiszerrel érintkező tárgyat forgalmaznak, amelyek műanyagból (általában melaminból), valamint bambusz vagy más "természetes alapú" anyag hozzáadásával készülnek. E körben találhatunk például merőkanalakat, evőeszközöket, tányérokat, hordozható poharakat.

Az élelmiszerek és takarmányok gyorsriasztási rendszerében (RASFF) szinte mindennaposak a hozzájuk kapcsolódó bejelentések és hatósági intézkedések, hiszen a melamin és a formaldehid együttes kioldódása sok esetben jelentősen meghaladja a jogszabályban előírt egészségügyi határértéket.

A melamin a gyanú szerint húgyhólyag- és vesebántalmakat okozhat. A formaldehid pedig bőr-, tüdő- és szemirritációt, belélegzés esetén pedig légzőszervi rákos megbetegedést is okozhat.

A műanyag alkotóelemhez engedélyezetten hozzáadható anyagokról (ideértve az adalékanyagokat is) külön uniós jegyzék van. A bambusz azonban, több más növényi alapanyaghoz hasonlóan, ezen a listán nem szerepel. Épp ezért minden, műanyag és "nem listás" (növényi) összetevő keverékéből álló termék - az összetevők arányától függetlenül - jelenleg is illegálisan van a piacon - mutat rá a hatóság.

A Nébih ezért felhívja a magyarországi forgalmazók figyelmét, hogy az előírások betartása érdekében a kritikus termékeket haladéktalanul vonják ki a piacról! Ennek végrehajtására a hivatal a következő negyedévig türelmi időt biztosít, azt követően azonban kiemelten ellenőrzi majd a tiltott termékek piaci jelenlétét, valamint a jogsértő forgalmazókkal szemben eljárást indít.

A hatóság ugyanakkor hozzáteszi, hogy a rendelkezés az Európai Unió teljes területén kötelező érvényű, tehát a forgalmazást Magyarországon és minden más uniós tagállamban is be kell szüntetni.