Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az emberek többsége a már kifőzött, de el nem fogyasztott rizst a hűtőszekrénybe teszi. Hogy ezt meddig tehetjük meg, az nagyban függ attól, hogy milyen módszerrel főztük és után hogyan tároltuk az ételt.

Amíg a legtöbb élelmiszerről könnyű eldönteni, hogy megromlott-e, addig sajnos a rizsnél nem ennyire egyértelmű a helyzet. Szerencsére azért van pár intő jel, mutatjuk, mit érdemes megvizsgálni.

A rizs fogyaszthatóságának szempontjait két csoportra lehet bontani:

  • A látható fizikai elváltozások, mint pl: kiszáradt rizs szemek, mely a hosszú ideig való tárolás miatt alakulhat ki. Többszöri újra melegítés hatására szintén megkeményedhetnek a rizs szemek, mely következtében az rizs veszít élvezeti értékéből.
  • A nem látható elváltozások: A rizs gyakran tartalmazhat spórás baktériumokat, melyek szabad szemmel nem láthatóak, azonban rossz technológiai művelet, majd az elkészült köret helytelen tárolása következményeként számuk felszaporodhat és ételmérgezéses tüneteket okozhat.

Az egyik legfontosabb lépés, hogy felhasználás előtt addig mossuk, míg az elfolyó víz tiszta áttetsző nem lesz. A mosást célszerű szűrőben végezni. Az elkészült rizs köretet - amennyiben nem fogyasztják el azonnal-  célszerű a lehető leghamarabb időn belül lehűteni és a hűtőben tárolni, de ez az időtartam ne legyen 1 napnál több - hívja fel a figyelmet a hatóság.

Minél több időt tölt a főtt rizs a hűtőben, annál szárazabb lesz, a túlságosan száraz állag arra utal, hogy túlléptük azt a bizonyos néhány napot.

A gyors hűtés azért fontos, mert a meleg, párás környezetben könnyen elszaporodhatnak a baktériumok. Ez a folyamat a hűtőben sem állítható meg teljesen, viszont jelentősen lelassítható.

Ha a megfőtt és kihűlt rizs néhány óránál tovább marad a konyhapulton (főleg melegben), jobb kidobni, és nem kockáztatni meg egy ételmérgezést.

A legtöbb élelmiszernek nem tesz jót a többszöri felmelegítés, hiszen ekkor szintén el tudnak szaporodni a baktériumok. Ha az egyszer újramelegített rizs sem fogy el mind, a maradékát jobb kidobni. A kellemetlen szag mindig biztos jele annak, hogy az adott étel már nem fogyasztható. Nincs kérdés, kukába vele!