Nébih: Muszáj megsemmisíteni a lefoglalt élelmiszert

Jelentősen csökkent az elmúlt években a nagybani piacokon lefoglalt élelmiszerek mennyisége - mondta Helik Ferenc, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt ügyek igazgatóságának vezetője vasárnap az M1-en.
MTI-Eco, 2016. január 31. vasárnap, 14:14

A hivatal munkatársát azzal összefüggésben kérdezték, hogy a Nébih és az adóhatóság a múlt héten mintegy négy tonna zöldséget és gyümölcsöt, főleg narancsot semmisített meg a budapesti nagybani piacon.

A lefoglalt élelmiszerek mennyisége évről évre csökken: 2012-ben, amikor elkezdték a nagybani piacok ellenőrzését, még 60-100 tonna terméket kellett lefoglalni egy-egy alkalommal. Helik Ferenc szerint a szigorú ellenőrzésekkel a becsületes kereskedőket segítik a tisztességtelenül piaci előnyre törekvőkkel szemben.

Helik Ferenc elmondta, a lefoglalt élelmiszereket az egészségügyi kockázatok miatt minden esetben meg kell semmisíteni, mert az igazolatlan eredetű termékek fogyasztása még az állatokra is veszélyes lehet. Felidézte: egy vidéki állatkertben egy oroszlán elpusztult, miután gondozói egy út szélén talált szarvasmarhatetemet etettek meg vele.

HOZZÁSZÓLÁSOK