BUX
38643

Négyből hárman kaptak béren kívüli jutattást az első félévben

Az idei első fél évben a dolgozók mintegy háromnegyede részesült valamilyen béren kívüli juttatásban a Workania internetes állásportál által működtetett Fizetesek.hu legfrissebb felmérésének adatai szerint.

MTI-Eco, 2011. augusztus 16. kedd, 08:05

A legbőkezűbbek a külföldi magántulajdonú cégek, alkalmazottaik 90 százaléka részesül béren felüli juttatásban, míg az állami tulajdonú cégek alkalmazottainak 75, a belföldi magántulajdonú vállalatok dolgozóinak 65 százaléka.

A felmérésben önkéntesen és anonim módon részt vevő 80 ezer munkavállaló 46 százaléka meleg étkezési utalványt kapott, hideg étkezési utalványt 9 százalékuk. Üdülési csekket a munkavállalók 16 százaléka kapott az első, és 15 százaléka a második negyedévben.

A vállalat által biztosított mobiltelefont magáncélokra a felmérésben részt vevők 15 százaléka használhatta az első, és 16 százaléka a második negyedévben.

A munkaidő rugalmas alakításával a válaszadók 16 százaléka élhetett az első három hónapban, 17 százalékuk a második negyedévben.

Helyi utazási bérletet 15 százalékuk kapott, míg ingyenes italellátásban 11 százalékuk részesült az év elején, a második negyedévben 13 százalékuk.

A vállalati hierarchia csúcsa felé haladva bővülnek a juttatások: a felmérés szerint a segédmunkások fele, az adminisztratív alkalmazottak 70 százaléka, míg a felsővezetőknek 89 százaléka részesült bármiféle juttatásban az év első felében.

Minden pozíciószinten a meleg étkezési utalvány a leggyakoribb, az arányok azonban itt is eltérőek, a segédmunkások és szakképzett alkalmazottak harmada, az adminisztratív alkalmazottak 40 százaléka, a közép- és felsővezetők több mint fele részesül ebben a juttatásban.

Hasonló a helyzet a képzéseknél is: míg a szakképzett alkalmazottaknak csak 4 százaléka vesz részt a vállalat által finanszírozott képzéseken, a középvezetők 5, a felsővezetőknek pedig 8 százaléka bővíti ismereteit a vállalat költségére.

Vállalati mobiltelefont a középvezetők harmada (34 százalék), a felsővezetőknek több mint fele kap (52 százalék). A Fizetesek.hu adatai szerint a felsővezetők harmada kap notebookot és szolgálati személygépkocsit munkaadójától.

Érdekesség, hogy míg az állami cégeknél a rugalmas munkaidő (8 százalék), a mobiltelefon (7 százalék), az ingyenes italellátás (5 százalék) és a notebook (3 százalék) a kevésbé gyakori juttatások közé tartozik, addig a külföldi vállalatok esetében ezek igen népszerűek (21, 24, 18, illetve 14 százalék) - jegyzi meg a Workania közleménye.